sâmbătă, 22 aprilie 2017

5 zile pline

 

Încă o săptămână surprinzătoare … am fost iarăși în Luxemburg la invitația CE să discutăm despre datele deschise, au reușit să mă surprindă cu următorul slide:

IMG_20170420_104336

Întrucât doar o mică parte dintre datele indexate în portalul european de date sunt potrivite pentru o utilizare complexă – folosind un supercomputer sau HPC – am întrebat care este măcar volumul total al datelor însumat în baza metadatelor păstrate de portal, din păcate nu se gândiseră să facă acest calcul ! Prin rata de finanțare de 50% și țintele alese CEF pare să evolueze spre o prăduială dedicată vest-europenilor.

 

Între timp la București a avut loc prima ședință GLIT de la numirea CIO, cel care ar trebui să-l coordoneze. Înțeleg că s-a materializat doar într-o oportunitate pentru reprezentanții instituțiilor mai mici de a-și prezenta instituția și păsurile.

Tot săptămâna aceasta am descoperit acest document. Am fost șocat să văd cum MCSI a avizat practic eliminarea administrației fiscale locale din PCUe ! Ordinul stabilește ”Lista actelor administrative fiscale, actelor de executare şi altor acte emise de organul fiscal local ce pot fi comunicate prin mijloace electronice de transmitere la distanță ” – implicit ce nu este în listă nu poate fi comunicat – iar actele pot fi comunicate doar prin ”c) platformă de contact pusă la dispoziție de către organele fiscale locale.” adică nu prin Punctul de Contact Unic electronic de la AADR și nici o altă platformă de tip ghișeu unic care să aducă toate informațiile cetățeanului într-un singur loc. Pentru mine a fost neplăcut pentru că de ceva vreme insist pe lângă MFP și DITL Sector 4 ca cetățenii și firmele acestui sector să poată depune noua declarație de salubritate online prin SPV pentru cetățeni sau platforma de declarații fiscale pentru firme. Și așa acest tip de colaborare este teritoriu virgin, plin de obstacole naturale pentru care trebuie să construiesc poduri sau să găsesc rute ocolitoare, nu aveam nevoie să calc într-o capcană pusă de colegii mei. Din fericire ordinul este incomplet – nu reglementează și primirea documentelor – pentru un proiect pilot putem merge și așa chiar dacă nu vom putea întoarce decizia de impunere pe același canal.

Tot săptămâna aceasta am avut discuții cu MFP și ANSPDCP despre o posibilă inițiativă majoră a MFP/ANAF de reorganizare a datelor și modului de lucru prin prisma ”privacy by design”. Deși începutul a fost cam încordat spre final pare că am ajuns la un asentiment pentru acest proiect care, pe termen lung, poate genera o nouă practică în e-guvernarea românească.

Tot la începutul săptămânii am avut o mare dilemă. Toată lumea știe că avem o problemă pe un subiect, mulți spun că trebuie făcut ceva, dar nu există o soluție care să aibă susținere majoritară. Genul de subiect care nu poate decât să se termine prost pentru cei implicați – am decis însă să mă implic pentru că cineva tot va trebui să o facă și măcar știu că nu am fugit. Din păcate cu prima ocazie am constatat un layer suplimentar de dificultate adus de un anume partizanat instituțional. Va trebui să mă gândesc serios cum abordez acest subiect a cărui magnitudine mă depășește, cât din implicarea mea să fie personală și cât pe bază de mandat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu