vineri, 7 martie 2014

o listă cu numele, prenumele, funcţia şi salariul tuturor angajaţilor de la stat - glosă

Da, este cerută frecvent și de obicei la nervi  ”o listă cu numele, prenumele, funcţia şi salariul tuturor angajaţilor de la stat” însoțită de multe ori de ideea publicării dosarelor pe care le lucrează aceștia. În continuare voi încerca să analizez cât mai multe aspecte practice de care ne-am lovi într-o implementare a acestui concept.
În primul rând, la nivel principial, este nevoie de o lege adoptată în parlament. Aceste informații sunt date personale și nu se poate anula protecția lor legală decât printr-o lege specifică, la fel ca cea dată pentru declarațiile de avere și interese. În lipsa unei astfel de legi este necesar consimțământul expres al angajatului bugetar.

Așa este și în UK, pe bază de consimțământ. Să vedem rezultatele: Aici sunt publicate datele pentru Department for Work and Pensions și avem din 208 angajați  157 care nu acceptă publicarea, adică 75%. Asta într-o țară de o îndelungată tradiție democratică. Are rost sa procesăm peste 1,000,000 de formulare pentru a avea și în România un procent cel puțin egal de refuzuri ?

Am stat să mă gândesc care sunt aplicațiile practice ale unei astfel de liste ... Să vedem în ordinea numărului de interogări ale listei!

  • Primii beneficiari ar fi în mod sigur recuperatorii de credite. Astăzi nu au posibilitatea de a afla noul serviciu al unui datornic și prin urmare le este greu să-i poprească salariul.
  • Următorul număr de interogări cred că ar fi din categoria nevestelor și a beneficiarilor de pensie alimentară.
  • Apoi ar veni curioșii, cei care vor să știe cât mai multe despre alte persoane, incluzând aici ziariștii.


Dacă este o publicare opțională nimic interesant nu va ieși din ea. Dacă este obligatorie va afecta sute de mii de datornici, de la facturi de telefonie mobilă până la pensii alimentare, oameni pe care cei care cer această listă îi ignoră. Și dacă vor fi descoperiri de tipul salariilor de la ASF nu ne va rămâne decât să-i rugăm frumos să-și reducă salariul ... altă posibilă acțiune legală fiind inexistentă.

Alte scenarii ?

PS: cererea de a publica persoana responsabilă pentru un dosar / aprobare este o invitație directă pentru un corupător de a încerca o mituire și pentru o persoană agresivă de a hărțui și intimida un funcționar public.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu