Scriam anul trecut despre publicarea portalului eRomânia2 aici, arătând că în legătură cu acesta trebuie căutat optimul și nu succesul. Așa că acum nu o să mă refer la portal ci la o problemă mult mai supărătoare, cel puțin pentru mine. După cum spuneam am participat în sală la evenimentul public din decembrie și am plecat cu o concluzie care s-a dovedit greșită. Pentru că nu am la dispoziție o înregistrare voi încerca să apelez la comunicatul oficial de aici, chiar dacă acesta a putut beneficia de o mult mai mare atenție în redactare decât un discurs liber.
Să spicuim din comunicat;
- ”Luni, 23 decembrie 2013, a avut loc la sediul Ministerului pentru Societatea Informațională (MSI) prezentarea în vederea demarării procedurilor necesare lansării, evaluării și testării în condiții de funcționare publică ” …
- ”Faza de testare în mediu real va dura până la data de 31 martie 2014 si este menită a aduna feedback-uri din partea administrației publice, a cetățenilor și a mass-media asupra funcționalităților actuale, a potențialelor dezvoltări ulterioare”
- ”Comisia de recepție a proiectului eRomânia2 a decis continuarea cooperării cu Deloitte în calitate de manager de proiect pentru buna finalizare a aplicației”
- ”Ultima fază a proiectului înainte de etapa de testare în mediu real cerută de către Comisie, a fost fază de testare de securitate.”
- ”Orice defecțiune care poate fi imputabilă prestatorului este supusă penalităților, iar acceptanța va fi semnată numai în cazul lansării în condiții optime a portalului. De asemenea, în perioada de testare în mediul real, adică până la 31 martie 2014, furnizorul Omnilogic are obligația să …”
Avem deci o acțiune de evaluare și testare (1) care durează pâna la 31 martie 2014 (5) și reprezintă ultima fază a proiectului (4). Întrebarea este, la ce folosește testarea ? După (2) ar fi doar pentru feedback general iar (5) vorbește de o condiționalitate între acceptanță si lansare în condiții optime.
De la eveniment eu am plecat convins că acceptanța va fi pusă în discuție după 31 martie 2014. Astazi intr-un răspuns pentru hotnews MSI listează plațile efectuate astfel:
În anul 2014: 10.140.000 lei, astfel:
a) 10.140.000 lei – reprezentând contravaloare „Realizarea aplicatiei/portalului e-Romania 2” – partial…
Diferenta de achitat la data de 12.03.2014 : 4.652.350,44 lei, pentru
activitatea „Realizarea aplicatiei/portalului e-Romania 2” – partial, diferenta care se va achita in functie de alocatiile bugetare ale MSI.
Această plată de o asemenea valoare nu poate însemna decât că, undeva de la 1 ianurie până astăzi, deci înainte de încheiere perioade de testare publice, a fost semnată în deplină confidențialitate acceptanța pentru acest proiect, faptul că plata este parțială este doar o problemă de cash-flow. Și de aici începe joaca cu limba română … și cu mintea mea. Oare lansarea în condiții optime a portalului înseamnă că la respectivul eveniment (care adliteram a reprezentat lansarea) a funcționat ecranul de prezentare și nu a căzut curentul ? O etapă, testarea în mediul real, poate fi în același timp și parte din proiect si ulterioară proiectului ? Până la urmă limba română suportă orice, că doar aste eRomănia și ne ocupă tot timpul !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu