A fost undeva, ca niciunde, că dacă nu ar fi nu aș povesti, o societate în care cetățenii credeau cu adevărat în faptul că aleșii lor lucrează pentru ei iar acești aleși erau siguri că cea mai bună metodă de a obține voturi este să le arate cetățenilor zi de zi, ces de ceas, cum și ce fac pentru ei. Mai bine de 200 de ani au exersat această abordare ajungând să o transmită aproape genetic din generație în generație pentru ca astăzi să nu poată concepe o altfel de viață cu toate că, desigur, ideea rămâne dar mijloacele se schimbă după progresul vremurilor. Și iată că vine o zi în care o proaspătă stea pe cerul de stele vrea să fie cea mai strălucitoare, să adune și să simbolizeze toate visele cetățenilor. Și ce este mai frumos, mai bun, mai eficient, decât să le dai ca nou ceeace aceștia au deja. Să le spui că pot ca și când strămoșii lor cu neputință și-au croit soarta, să le deschizi guvernarea ca și când pâna atunci nu ar fi avut nici un cuvânt de spus în fața aleșilor lor. Așa că iată cum toate-s vechi și noi sunt toate, noi în formă dar nu și-n fond.
A fost pe aproape, cam pe aici, o societate dornică să aibă toate formele și strălucirile, repede atrasă de țintă și fără respect pentru drumul către aceasta. Când a putut a sărit, peste fundație, peste reguli, peste orice ce-i stătea în fața dorinței de a fi acolo sus, unde desigur merită. Unii au cârcotit …
” Nu ceva esențial, nu îmbunătățirea calității a fost ținta civilizației române, ci menținerea tuturor neajunsurilor vechi, îmbrăcate în reforme foarte costisitoare și cu totul în disproporție și cu puterea de producțiune a poporului și cu cultura lui intelectuală “ spuse unul ce fu răsplătit cu o moarte în sărăcie de contemporani și cu rangul de Luceafăr de urmașii ce-si aleg doar ce le convine din opera sa.
Când m-am angajat să susțin datele deschise în România am făcut-o pentru a aduce beneficii. Drumul era clar, urma ca datele să fie eliberate pentru a fi preluate, prelucrate și livrate către cetățeni de către o comunitate profesionistă neguvernamentală. Datele sunt atătea câte sunt pe măsura informatizării guvernamentale, atâta câtă este. La fel și calitatea, datele publicate până astăzi sunt, din păcate, reprezentative. Așa că, chiar dacă nu avem nimic spectaculos, consider că am mers îndeajuns încăt să fie clară direcția și este deja corect să analizăm rezultatele parțiale. Ce a pornit ca o neliniște astăzi pentru mine este o constatare obiectivă: suntem în mare suferință în privința implicării actorilor neguvernamentali ca factori de distribuire a datelor către cetățeni. După 4 luni și 125 de seturi de date nu există nici un exemplu de efort rezonabil în prelucrarea și îmbogățirea datelor din partea neguvernamentală deci nici măcar nu putem deschide discuția despre beneficiul adus cetățenilor. În urma hackatonului nu numai că nu a rămas nici un site sau aplicație pentru marele public dar nici măcar o idee cu adevărat originală ! Aceste gânduri mă apasă de ceva vreme reflectăndu-se în ieșirile mele publice pe acest subiect după cum voi povesti în continuare.
Cu ceva vreme în urmă, cu ocazia unui eveniment internațional dedicat ogp, șeful meu a interacționat cu o firmă americană specializată in furnizarea de servicii de publicare și exploatare a datelor deschise. Aceasta domină subiectul in US și-și dorește cu ardoare să intre și în Europa, continentul care astăzi este dominat de open source. Dacă se spune că vănzătorul bun intră pe geam unde are ușa închisă reprezentantul lor a dat un recital despre every trick in the book reușind să mențină o lungă perioadă cald subiectul. Și bine a făcut pentru că, pe măsură ce speranțele mele legate de aportul comunității scădeau, se conturau serviciile lor ca o alternativă de a ajunge direct către cetățeni. Problema mea principală cu ei este că depun eforturi disproporționate relativ la ce inseamnă Open Data în România și dacă nu se mulțumesc doar cu câștigul de imagine vom ajunge la bad business pentru una dintre părți. În curând le vom testa public platforma cu condiția implicării lor în promovarea open data în societatea românească și, ca prim pas, i-am invitat să participe la Clubul OGP.
Așa că le-am anunțat sosirea aici, pe principala listă de discuții dedicată datelor deschise invitând comunitatea să-i cunoască. Am avut o singură persoană interesată, în schimb reacții exagerate și acuze nefondate cu privire la interesele noastre oneroase. Cât timp in numeroase întălniri am spus că administrarea platformei CKAN nu este sustenabilă și durabilă în aranjamentul actual și nu am primit nici o ofertă concretă și credibilă de ajutor din partea comunității imi vine greu să accept lecții populiste. A rula CKAN sau orice altă platformă open source nu este nici pe departe fără costuri, imi este indiferent dacă banii se duc la o companie sau la programatori cu specializări exotice, singurii care sunt in stare să o întrețină. Și mai ales resping abordarea dogmatică cum că datele deschise impun platforme deschise. Așa că aceste subiecte până la urmă colaterale dar dragi militanților noștri romantici au reușit să înnoreze peisajul și posibil să ofere tuturor scuze pentru a nu se ridica la înălțimea așteptărilor … căci nu este de ajuns să spui că putem … și nu te poți ascunde prea mult de ceeace ești.
Deja ne-am reorientat planurile spre eforturi suplimentare de diseminare a conceptului în rândul responsabililor guvernamentali și a societății civile. Nu vom ști până ce nu vom încerca dacă marele public este interesat să consume date deschise sub orice formă ar fi ele, dacă răspunsul este negativ vom trece de la un proiect specializat la o reală misiune de refacere a fondului societății românești.