joi, 16 ianuarie 2014

Ziariști … în oglindă

Am mai spus-o, nu mă dau în vânt după editoriale de presă, cred că primul rol al ziaristului este să furnizeze informație, apoi să o îmbogățească prin corelări, sistematizări și analogii, totul bazat pe experiența sa solidă în domeniul abordat. Doar unii încearcă acest lucru, puțini reușesc dar succesul este răsplătibil cu faimă și apartenență la un ziar de prestigiu.

Uite însă ca taman în Ziarul Financiar a apărut acest articol scris de o persoană cu vechime în branșă. Ar fi ridicol să polemizez eu pe aces blog cu ZF, totuși este deranjant când cineva de la care ai cele mai mari exigențe profesionale combină intr-un editorial afirmații puerile (dacă era politician le-aș fi catalogat populiste) cu un ton militant incompatibil cu orice tentativă de analiză obiectivă.

 

Am să iau doar o idee, una dintre cele menite să provoce publicului o reacție de aprobare prin simplitatea ei urmată bine-înțeles de o înjurătură antiguvernamentală. Spune autorul:

Dar nimeni în România nu vrea să pună capăt acestor aberaţii, care pot fi eliminate chiar şi păstrând mai mulţi furnizori în relaţia cu statul, pentru ca orgoliul balcanic al niciunei multinaţionale occidentale să nu fie rănit. De ce nu este alocată spre exemplu această responsabilitate, a negocierii acestor contracte, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale - care oricum gestionează o parte semnificativă a resurselor de telecom ale statului şi care are specialiştii necesari pentru a gestiona o asemenea situaţie?

Actualul şef al STS nu este numit de „cine trebuie“ sau pur şi simplu nu există niciun interes în acest sens?

Răspunsul este simplu și ar trebui să fie cunoscut cuiva cu pretențiile profesionale ale autorului. În legea de funcționare a STS se spune că acesta este obligat să ofere comunicații securizate altor instituții la cerere și gratuit. Astăzi oferă conectare la internet, un aranjament în primul rând cu beneficii de securitate și în subsidiar cu posibile economii. Spun posibile pentru ca STS fiind un serviciu secret, achizițiile sale sunt mai puțin transparente așa că nu există date certe pentru cei neimplicați direct, doar buna impresie lăsată de activitatea lor.

Deci STS cumpără serviciul de internet de la un provider comercial și îl oferă gratuit oricărei instituții, evident cu necesitatea alocării costului către bugetul STS. Totul OK, foarte posibil să apară și economii. Ce s-ar întampla însă dacă am încerca același sistem și pentru telefonia mobilă ? În primul rând o simplă intermediere comercială din partea STS ar fi ilegală pentru că nu ar aduce nimic pe partea de securitate. În al doilea rând ar echivala cu a da abonamente nelimitate către orice rețea pentru orice angajat guvernamental utilizator de telefon de servici ! Dacă nu este clar, abonamentele de internet sunt flat fee, cele de telefonie sunt cu cost dependent de consum. Care angajat sau instituție își va modera consumul dacă nu-l plătește din bugetul propriu ? Nici una !

Autorul ar fi avut posibilitatea de a propune lansarea de către guvern, fie și prin STS, a unui operator mobil virtual ( un fel de roaming național) și ar fi putut puncta câteva aspecte foarte interesante: tehnologice (crește sau scade securitatea comunicațiilor ?), sociale (ar percepe marea masă această inițiativă ca o dorință de interceptare masivă a convorbirilor ?), logistice (control unificat al consumului ?, achiziție de resurse rețea prin BRM ?). Păcat … a ratat ocazia …

În schimb, în condițiile în care personal i-am scris anul trecut că există publicată în portalul național open data baza de date cu tranzacțiile din SEAP și că poate să-si facă in Excell sau cum dorește orice căutări și rapoarte, în ultimele paragrafe se lamentează că nu poate afla astfel de informații. Mă opresc aici, cu doar o singură observație: ZF a reproșat la nivel de editorial cu un an în urmă guvernului că nu face publicitate online joburilor la stat dând exemplu site-ul privat al lui Cristian. Acum când acest site a fost refăcut mult mai bine fundamentat tehnologic brusc nu mai are nici un rost și nu mai face 2 bani. Dacă tot se plâng de lipsa de viziune guvernamentală poate că ar trebui să se uite și în oglindă … si dacă ar fi să aplicăm regulile de responsabilitate managerială cerute poate că ar trebui să plătească costurile dezvoltării lui.

Și pentru că tot am pomenit de ziariști în oglindă, uite aici un articol care informează inteligibil despre activitatea noastră din ultimul an și poate fi baza unei critici constructive a acesteia.

4 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. scade calitatea presei ... sca de si calitatea cititorilor! Cam asta este nivelul amandurora !

      Ștergere
  2. Ce tare, chiar vroiam sa iti zic si eu.
    Esti un penibil vanzator de tara sluga la americani! Cum e asta? Calitativ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Vorbesc, deci exist ?

    Cam putin, de aceea reintroduc necesitatea autentificarii pentru a comenta pe acest blog.

    RăspundețiȘtergere