marți, 24 mai 2011

Istoria ANSE partea III

Aceasta parte a povestii isi are locul numai pentru continuitate temporala si pentru ca in final m-a determinat sa infiintez compania ANSE si sa scriu aplicatia omonima.

Au fost odata 3 magi: unul vindea fum, altul vindea iluzii iar al treilea era animag: se putea transforma in orice era nevoie. Primul avea banii, al doilea justificarea iar al treilea strangea recolta.

In vara lui 1997 incepusem sa nu mai am rabdare, ma saturasem sa tot astept sa ne cumpere Europlakat Austria sau chiar Clear Channel. Ca sa fie clar: aveam sub 300$ salariu, nu aveam masina de firma iar mult timp as fi avut telefon mobil numai daca imi cumparam eu aparatul. Asta in conditiile in care raspundeam de derularea a zeci de mii de usd lunar iar afacerea avea un profit operational de peste 60%. Nu este de mirare ca a sosit o zi in care Antoanela m-a intrebat cum o mai duc si i-am raspuns ca prost la care ea mi-a spus ca as putea sa o duc bine la Dockview. Not so true ….

logo dockview media

Uite asa m-am transferat la Dockview – chiar prin transfer si nu prin demisie (totdeauna m-am simtit stanjenit cand un coleg isi dadea demisia spunand de exemplu ca-si face o gogoserie in loc sa ramana director media … ) – nestiind prea multe date reale despre aceasta companie. In discutiile preliminare am aflat ca este proprietatea unui domn elvetian numit Marc Lorenceau care este scump la vedere (l-am vazut o singura data 1 ora), ca firma ofera cea mai mare calitate a serviciilor de pe piata si prin urmare  cam totul este rezervat si cumparata de BAT prin Saatchi. Pe viitor vrea insa sa-si diversifice baza de clienti iar rolul meu era sa sprijin acest lucru.

Ulterior am realizat cat de fabuloasa era istoria organizationala a acestei firme … Fusese infiintata avand la conducere pe Radu Oteteleseanu, urmas al celebrei familii, o fire aparte , rebela si consumatoare din toate punctele de vedere. Acesta a angajat-o pe Antoanela Herescu / Yehudai / Vasilescu cred ca inca de pe bancile facultatii. Din echipa au mai facut parte candva Florin Tuca si Doru Ghita. Pentru ca Doru cred ca s-a lasat de industrie trebuie sa spun ca acesta a fost pentru mine un personaj emblematic in domeniul combinatiilor, autopromovarii si capacitatii de a cadea intotdeuna in picioare. Si un excelent povestitor !

Cand am ajuns eu conducerea era asigurata de Antoanela ca Director General, sora ei Claudia era Director Financiar iar fratele era sef la IT. Marea surpriza si problema a fost atunci cand am constatat ca preturile de vanzare efectiva erau duble fata de pretul pietii si se dorea chiar cresterea lor pentru ceilalti clienti. Mai degraba cred ca a fost o conjunctura, la un moment data au reusit sa-si securizeze clientul curent si nu mai aveau cu adevarat un interes economic in a iesii pe piata. Oricum, eram intr-o situatie personala dificila din care tot IT-ul m-a slavat … Intai l-am observat pe Bogdan Craiciu si colegii sai de la media cum redactau in word fise de catalog si i-am invatat mail merge, apoi am inceput sa le inlocuiesc colajele facute cu foarfeca cu simulari in Photoshop apoi, la cererea publicului, am produs simulari realiste. Asa am invatat 3DMax si impreuna cu Costin Stanicioara ajunsesem chiar foarte buni si eficienti, munca noastra fiind un aport valoros in vanzarile companiei.

La un moment dat au fost trimisi in companie perechea Radu Vasilescu & Bogdan Tanasescu. Initial Antoanela a vrut sa scape de ei , nu a reusit , apoi s-au aliat si chiar mai mult in privinta lui Radu. Acesta a jucat un rol important pentru mine in calibrarea atitudinii mele fata de politica: era PNT-ist, din anturajul lui Ioan Muresan – fostul ministru electronist al agriculturii – si ii placea sa se laude cu toate invartelile posibile si imposibile. A ramas pentru mine un reper despre cum nu trebuie sa fie societatea romaneasca.

Impreuna cu Costin am supravietuit cu greu toata aceasta perioada. Nu faceam parte din nici o tabara dar nici nu eram oi, eram cunoscuti in piata asa ca am fost marginalizati, exilati la ultimul etaj si tolerati numai pentru capacitatea noastra “artistica” si inovativa.

La un moment dat relatia cu BAT s-a schimbat prin schimbarea conducerii acesteia. A urmat o cadere rapida si o solutie interesanta de inchidere a conturilor. A fost trimis un domn, Philippe Cohen, care a organizat de ochii lumii si cu mine ca martor al acesteia o aruncare a tuturor pacatelor in capul Antoanelei. Apoi au fost aduse la conducere doua personaje benigne iar in final compania a fost vanduta.

Fiind somer de pe urma Docview am infiintat Anse Info srl, am creeat aplicatia si mi-am promis sa nu mai las niciodata la voia destinului . De atunci merg numai pe contracte clare, cu drepturi si obligatii, si amendez orice inceput de incalcare a unor intelegeri stabilite.

Dupa armata la revolutie si perioada de la Dockview cred ca va fi greu sa ma mai sperie ceva. Am capatat o imunitate la presiune care mi-a folosit mult ulterior. Iata un exemplu:

image

In incheiere ma simt obligat sa declar ca Antoanela este fenomenala , are calitati din domeniul stapanirii de sine, al cutezantei si a viziunii fara limite neegalate de nici o persoana cunoscuta de mine pana acum. Caveat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu