sâmbătă, 5 februarie 2011

USL

Da, astazi se naste Uniunea Social Liberala, alianta dintre PNL si PSD   ( PC nu exista real ca partid). Pentru ca deja am fost intrebat de prieteni si pentru ca acesta este rolul unui blog iata publica pozitionarea mea fata de acest eveniment.

Uniunea Social Liberala e oficiala - S-a semnat protocolul

Pentru mine statul este similar unei companii, o colectie de asseturi, planuri si proceduri menite sa aduca la indeplinire un scop. Pentru un stat acest scop este buna servire a populatiei cu produse specifice (aparare, justitie,etc.) la cea mai inalta calitate si cu costuri minime – exact aceleasi criterii ce stau la baza succesului unei companii. Partidele politice sunt similare grupurilor de angajati, bisericutelor daca vreti, dintr-o companie. Ele asigura forta de munca pentru anumite nivele din administratie si se asigura ca toti inteleg si gandesc coerent muncind pentru acelasi proiect. Atunci cand piata (alegatorii) impun schimbari in orientarea organizatiei cel mai bine este sa schimbi conducerea cu una care gandeste natural pe noile directii.

Din pacate si in companii si in administratie de cele mai multe ori oamenii au propria lor agenda. Aceasta este mai mult sau mai putin in conflict cu interesul si politica organizatiei si reuseste sa o afecteze semnificativ. De aceea calitatea oamenilor este poate la fel de importanta comparata cu orientarea generala si de aceea s-a ajuns ca orientari politice istorice sa fie omorate de sustinatori iar grupari de oameni fara doctrina sa prospere.

Daca eram intrebat pana astazi as fi spus ca dintre membrii de partid 25% au capacitate profesionala si dorinta de a si-o maximiza exploatand oportunitati politice, 50% sunt nulitati a caror singura sansa este sa ciupeasca ceva din politica si 25% sunt acei ce nu vor nimic de pe urma politicii.

Eu sunt constient ca de cele mai multe ori calitatea omului este mai importanta decat doctrina declarata. De aceea in acesti 2 ani de PNL de fiecare data cand am intalnit un membru m-am intrebat daca ar fi util societatii in acea pozitie pe care acesta o tinteste.  Aceasta atitudine m-a adus in pozitii contrare cu oameni si idei gaunoase in cadrul Comisiei Nationale de IT&C , atitudine asumata doar pe baza ideii ca este mai buna o plivire timpurie decat sa avem probleme majore ulterioare. Nu mi se pare acceptabila ideea intretinerii unui stoc de incompetenti pupincuristi doar pentru a avea o prezenta laudativa  pe timpul opozitiei sau, mai grav, sa devina un acar Paun cand esti la putere. Poate ca din lectia CEC-FNI ar fi trebuit trase unele concluzii…

Saptamanile trecute am avut acelasi gen de problema in organizatia de sector. A venit un personaj important care ne-a tinut un discurs despre lupta politica in viitor ce urmeaza sa se axeze pe actiuni door-to-door cu mesajul “Udrea fura”. Eu de mult timp am aceasta problema, faptul ca am senzatia ca PNL isi desconsidera alegatorii tratandu-i ca pe niste idioti, asa ca m-am ridicat si am aratat ca PDL va veni cu argumente de genul redistriburii resurselor de la un sector bogat cum este sectorul 1 catre cele mai sarace, va milita pentru reducerea aparatului bugetar iar PNL va spune cetateanului ca Udrea fura: nici o noutate si nici un folos pentru cetatean. Spargand ghiata am descoperit ca majoritatea celor din organizatie nu erau nici ei fericiti de ce auzeau si intr-o forma mai mult sau mai putin directa au spus acest lucru. Deci este important si util sa iei atitudine.

Usor, usor, ma aproprii de subiect…. Tot timpul aud ca scopul unui partid este sa fie la putere. Eu cred ca exista putere si in opozitie. Cred ca de fiecare data cand cineva greseste daca spui argumentat si nepatimas acest lucru acela, chiar daca te desconsidera, tot va fi cumva stanjenit in actiunea sa. Poate nu poti face lucruri rele in opozitie dar lucruri bune se pot face !

Aceast uniune, USL, are o singura valenta pozitiva, faptul ca teoretic va duce puterea de la PDL catre ea deci si catre PNL. Intrebarea este care dintre membrii PNL vor ajunge la putere si ce vor intelege ei sa faca atunci. Pentru mine PNL este un mijloc de implementare a liberalismului or departarea in actiune de aceasta idee va duce la indepartarea mea de acest partid.

Pana atunci aceasta alianta este o foaie de hartie. Aud ca nu exista o platforma comuna, nici o conciliere doctrinara. Foarte bine! In opinia mea nu mai raman decat listele comune care nu ma intereseaza necautand o cariera politica sau in administratie. La fiecare moment voi analiza ce mi se cere si voi raspunde in masura in care va corespunde convingerilor mele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu