duminică, 30 ianuarie 2011

Not so Clear

Saptamana aceasta am scris despre modul cum PDL a scos un nou regulament de publicitate, cea mai mare ticalosie din istoria ooh romaneasca. Atunci am declarat destul de abrupt ca ClearChannel Romania ar fi avantajata de aceste schimbari. Ulterior am avut o foarte lunga si placuta intalnire cu conducerea acestei companii care nu intelegea de ce am spus acest lucru. Voi relua in continuare si detalia rationamentul initial si voi aduce precizarile / corecturile necesare.

De cand ma stiu in acest domeniu adica din 1995 / de pe vremea cand Horatiu Tica era seful publicitatii in PMB, autorizarile de afisaje s-au facut pe bani. Atunci se cereau , si ni se parea scump, 50$ pe afisaj, astazi dolarul este mic si inflatia mare … Intotdeauna s-a purtat o lupta in interiorul administratie pentru controlul acestor autorizari. Cateodata erau la Capitala, altadata castigau sectoarele iar alta data se mergea pe filiera partidului si cei din administratie trebuiau sa execute fara beneficiu personal. Insa intotdeauna tinea de executiv.

Prin noul regulament PDL muta pentru prima data si in dispretul oricarei logici administrative controlul autorizarii la legislativ ( Consilul General al PMB). Totodata decimeaza afisajele existente si impune reautorizarea celor care vor ramane. Cu alte cuvinte ii trag presul de sub picioare primarului Oprescu si cresc miza nevrand afaceri cu picatura.

Cum s-ar putea spune si-au pus bazele unei afaceri bunicele, mai trebuie insa sa o fructifice. Pentru aceasta au nevoie de firmele de publicitate OOH. Cum o alta mare magarie este ca au scos din regulament obligativitatea licitatiei, si acesta nu este putin lucru, putem deduce ca vor avea un singur partener in aceasta actiune cu care vor sa semneze probabil o asociere.

Portretul robot al acestui partener ar fi cam asa:

  1. o firma cu mare putere financiara
  2. un management cu relatii foarte bune in PDL si cu acesti consilieri, dispus sa suporte scandalul unei asocieri
  3. o firma capabila sa maximizeze profitul adus de putinele afisaje ce vor ramane.

In opinia mea cam asa ar fi imparteala pe criteriile de mai sus:

  1. Grupul de firme mari: Euromedia, Affichage, News, ClearChannel si Decaux
  2. Affichage pentru ca are la activ asocierea cu TNB, Clear pentru ca pare ca cu 2 ani in urma s-a inteles cu Tica.
  3. ClearChannel datorita interviului din ZF in care bossul acesteia isi arata viziunea dedicata tv-screenurilor, cea mai buna modalitate tehnica de a exploata la maxim o locatie.

In postul anterior am nominalizat pe ClearChannel pentru ca apare in toate cele 3 criterii si pe Decaux pentru ca practic nu au nici o alta sansa de a intra in Romania si sunt destui ani de cand se chinuie avand deci o dorinta puternica.

In intalnirea cu noii mei prieteni de la Clear acestia au negat insistent si foarte credibil o eventuala buna relatie a lor cu Dl. Tica si au explicat victoria de atunci printr-un cumul de factori precum demersuri juridice si interventia Ambasadei SUA Baring teeth smile. Este de asemeni adevarat ca, pana sa dea “lovitura”, acestia pierd odata cu mesh-urile practic esenta afacerii lor.

As putea deci sa ma intorc si sa ma reorientez spre Affichage, ca fiind urmatoarea pe lista probabilitatilor, dar nu are rost. Pana la urma a trecut deja o saptamana, nimeni din presa nu s-a sesizat, nu a comentat, nu a protestat. Daca nimeni nu vrea sa faca nimic nu mai are importanta sa gasim o firma sau un ucenic vrajitor care a scapat matura de sub control …

Un Kindle de succes

Spre uimirea si bucuria mea acest ebook reader produs de Amazon a fost bine primit si de partea non-IT.

P1300005

Prin urmare merita sa fie laudat … ESTE UTILIZABIL ! Are o constructie placuta, da senzatia de bine facut. Este dimensionat optim si folosind Calibre ( o aplicatie independenta si free) nu ai nici o dependenta de Amazon. Are si un browser de internet cam de nivelul de inteligenta a celor din telefoanele mai simplute dar poti citi foarte bine versiunea de mobile a site-urilor de ziare. Ecranul este ireprosabil.

Aud ca si firme romanesti scot pe piata produse concurente. Cred ca in viitor vom citi mai mult text multumita acestei tehnologii.

Inca un lucru bun, spre deosebire de alte cazuri, Emag si-a pus un adaos decent la acest produs.

miercuri, 26 ianuarie 2011

PDL manareste regulamentul de publicitate

M-am abtinut in virtutea principiului ca nu este corect sa vorbesti fara dovezi dar azi am gasit procesul verbal al sedintei de votare a regulamentului si exista material…

In primul rand trebuie spus ca cei de la PMB respecta formal principiul transparentei fara a-si da nici un interes in a-l face si fezabil. In mod particular acest PV de sedinta este publicat in conditii tehnice foarte proaste (chiar si dupa standardul lor) ce fac foarte grea fructificarea sa. Sa fie o directa legatura intre ilizibilitate si marimea manariei ?!? In orice caz , cu ceva eforturi, am recuperat textul si vi-l pun la dispozitie impreuna cu comentariile mele scrise in rosu.

La sedinta a participat numai PDL. Reprezentantul acestuia , Horatiu Tica, a propus o lunga lista de modificari care au fost aprobate fara comentarii. Daca cu ceva timp in urma Horatiu Tica poza in luptatorul apararii aspectului Bucurestiului iata ca astazi nu are nici o tresarire sa propuna un lung sir de modificari menite sa favorizeze anumite firme.

Pe scurt si in ordinea gravitatii:

  • este eliminat principiul licitatiei deci pot apare asocieri
  • autorizarea individuala a locatiilor ajunge de facto la mana consilierilor
  • locatiile de pe domeniul public care ar putea aduce venituri orasului sunt decimate.
  • locatiile de pe privat sunt incorsetate dupa tiparul anumitor firme.
  • prin redistribuirea bugetelor sunt avantajate TV-screenurile

Winner: Clear Channel ! urmat in perspectiva de un eventual jucator extern, suspectul de serviciu fiind JCDecaux .

In continuare – Procesul Verbal al sedintei:

Trecem la următorul punct pe ordinea de zi proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului pentru autorizarea, construirea şi amplasarea firmelor şi reclamelor publicitare pe teritoriul municipiului Bucureşti.

 

Domnul consilier Tica Horaţiu Flonn

Se modifică titlul anexei în: Regulamentul Local de Publicitate al Municipiului Bucureşti.

La art. 2 lit. c se introduce punctui 2, 3 şi 2)          Primarul General are obligaţia prin direcţiile de specialitate:

a)            Să întocmească studii de amplasament care vor sta îa baza licitaţiilor

b)           Să stabilească numărul şi dimensiunile reclamelor publicitare aferente fiecărui studiu de amplasament.

c)            Sa întocmească caietele de sarcini, condiţiile şi termenii specifici metodologilor de licitaţie

 

3)            Dispoziţiile art. 2 lit. c punct 2 vor fi supuse aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti (se asigura controlul consilierilor locali inca din faza studiului pe teren,  cea care poate hotari cine participa si castiga licitatia)

 

4) Contractele şi actele adiţionale acestora se vor înainta spre analiză şi aprobare Consiliului Generai al Municipiului Bucureşti. ( la fel)

 

La Art. 3 se scoate de la lit. g) definiţia spaţiului verde deoarece există în lege şi se înlocuieşte cu noţiunea de mesh

g) mesh - suport pentru mesajul publicitar confecţionat din material sintetic perforat, cum ar fi plasa fină, de mari dimensiuni (mesh-uri se folosesc doar atunci cand se acopera ferestre si este necesara asigurarea cat-de-cat a unei vizibilitati. Daca intradevar acoperirea ferestrelor este ostracizata atunci tipul de material „mesh” nu ar mai avea loc in Bucuresti. Pentru calcane se foloseste un PVC material plin, mai ieftin si mai rezistent.)

 

La art. 4 lit. h se scoate P-ta Universităţii, b-dul Nicolae Bălcescu, b-dui Gheorghe Magheru, P-ţa Romană, Caiea Victoriei şi rămân celelalte artere (este vorba de lista de artere unde publicitatea este interzisa. Practic nu se schimba mai nimic.)

 

La art. 4 lit. i se introduce "după mai mari de 12 mp per faţă şi a mesh-urilor în afara calcanelor şi a regiştriior verticali" şi rămâne mai departe „indiferent de forma de proprietate .. (deci raman mesh-urile in zona centrala)

 

La art. 4 se introduce lit. j) Pentru arterele şi spaţiile publice: P-ţa Universităţii, B-dui Magheru, B-dui Nicolae Bălcescu, P-ţa Romană, Calea Victoriei şi P-ţa Victoriei, Primăria Municipiului Bucureşti va realiza un studiu de amplasare a mijloacelor de publicitate până la data de 15.04.2011. Studiul va stabili norme privind amplasamentele, tipurile de mijloace de publicitate şi dimensiunile panourilor şi va fi supus aprobării C.G.M.B. până la 1.05.2011. (cand vorbim de un studiu de amplasare nu vorbim de dimensiuni si reguli generale ci vorbim de cazuri concrete:” in acest loc se pune un afisaj de dimensiunile ... cu montaj in pozitia ... ” cu alte cuvinte cineva se va plimba pe strada si va spune „reclama asta imi place – o preiau in studiu - , asta nu imi place – trebuie demontata”. Desigur in totala impartialitate fata de proprietarul ei. Apoi lista ajunge la consilieri care o aproba sau, de ce nu , o si modifica ... asa ajunge Consilul General sa aprobe reclame individuale ... nu ii saturau puz-urile )

 

La art. 4 se introduce lit. k) panourile şi ecranele publicitare amplasate pe sol în intravilanul municipiului Bucureşti vor avea următoarele dimensiuni: 1.2 x 1,8m, 3,2 x 2,4 m. respectiv 4,0 x 3,0 m (aceasta idee de a exclude panourile 5.04x2.38 care au defapt tot 12 mp vine de la D-na Udrea si este o lovitura puternica pentru Euromedia)

 

La art. 4 se introduce lit. I) în extravilanul municipiului Bucureşti pot fi amplasate panouri publicitare pe zona de protecţie a drumurilor publice având dimensiunea de 8,0 x4,0 m, iar în afara acestora şi panouri de 14,0 x 4,0 m. (iarasi, ce au cu panourile 6x3 ? inafara de firma care le are in majoritate..)

 

La art. 5 iii. b) se înlocuieşte lit. h) de la „se exceptează de la prevederile art. 4 lit. h) reclamele publicitare amplasate pe terasele (acoperişurile) imobilelor" cu lit. i şi j

 

La art. 5 lit. c) se scoate: c) Mobilierul urban purtător de reclamă va fi amplasat exclusiv prin licitaţie publică, în baza unor studii de amplasament întocmite de Direcţia de Urbanism, din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti ( deci renuntam la licitaii publice !?! si in continuare bagam ceva fara legatura – ca pe Mag. Unirea se pot pune mesh-uri ) si se înlocuieşte cu: c) Se exceptează de la prevederile art. 4, lit. i şi j) mash-uriie amplasate pe centrele comerciale, supermagazinele. hipermagazinele şi clădirile din incinta parcurilor comerciale, parcurilor industriale astfel definite în conformitate cu legislaţia în vigoare ( pe strazile „protejate” la care se face referire nu exista decat Unirea, Cocor si mag. Bucuresti ( alui Vanghelie))

 

La art. 6 lit. c) punctul 5 se modifică termenul de la 01.08.2011 cu 01.05.2011

 

La art 6 lit e) puncte 2 se modifică la finalul frazei unde spune: „ .dar nu mai mult de 6 m în cazul construcţiilor mai înalte de 30,00 m." a apărut o greşeală în regulament şi se modifică în 15.00 m

 

La art. 6 lit f) punctul 4 „Durata menţinerii reclamei nu poate depăşi durata existente organizării de şantier, dar nu nai muit de 12 luni de ia obţinerea autorizaţiei de construire " cu " se înlocuieşte şi rămâne „fără posibilitatea reautorizării" şi se introduce la sfârşitul punctului cuvântul „reclamei." Şi textul va fi: Durata menţinerii reclamei nu poate depăşi durata existenţei organizării de şantier, dar nu mai mult de 12 iuni de ia obţinerea autorizaţiei de construire fără posibilitatea reautorizării reclamei." ( asa cum este definita reclama in acest regulament ceeace spun ei este ca un brand sau chiar un layout trebuie schimbat la 12 luni. Nimic spectaculos, oricum acest lucru se intampla pentru orice client cat de cat profesionist)

 

La art. 6 lit. f) punctul 5 - „reclama comercială va ocupa maxim 10% ..." se înlocuieşte cu „...maxim 25% din suprafaţa totală a reclamei ...".

 

La art 7 lit. b) - „cu distanţa de min. 25 00 m între două reclame publicitare pe porţiunile de drum din intravilan" se modifică în „cu distanţa de min. 50,00 m între două reclame publicitare pe porţiunile de drum din intravilan"

 

-              „cu distanţa de min. 50,00 m între două reclame publicitare, pe porţiunile de drum din extravilan" se modifică în „cu distanţa de min. 100,00 m între două reclame publicitare, pe porţiunile de drum din extravilan"

 

-              „la min.25,00 m faţă de intersecţiile cu drumurile laterale cu mai mult de patru benzi de circulaţie" se modifică în „la min. 100,00 m faţă de intersecţiile cu drumurile laterale cu mai mult de patru benzi de circulaţie"

 

-              „la minim 25,00 m faţă de intersecţiile semaforizate" se modifică în „la minim 100,00 m faţă de intersecţiile semaforizate"

 

La art. 7 după lit. c) se introduce (daca in varianta anterioara desimea afisajelor era apreciata dupa caz prin introducerea cifrelor practic se decimeaza amplasamnetele eligibile. Este foarte greu sa gasesti in Bucuresti un bulevard de penetrare care sa aiba mai mult de 200m intre intersectii semaforizate)

 

d)           panourile de mici dimensiuni, respectiv cu suprafaţa maxima de 2,20 mp se amplasează ia o distant de cel puţin 25,0 m intre panouri

 

e)           panourile de mari dimensiuni, respective cu suprafaţa maximă de 12,00 mp, se amplasează ia o distanta de cel puţin 50,0 m între panouri

 

f)            în situaţia în care ansamblul de mijloace de publicitate este constituit dintr-o succesiune de panouri publicitare de diferite dimensiuni dispuse în orice combinaţie, distanta dintre panouri va fi de minimum 50,0 m

 

g)            sunt exceptate de la prevederile art. 7 iit. c, mijloacele de publicitate amplasate în interiorul incintelor centrelor comerciale, supermagazinelor, hipermagazinelor, parcurilor comerciale, parcurilor industriale astfel definite în conformitate cu legislaţia în vigoare

 

Lit. d) la lit. h) din regulament se renumerotează şi devine lit. h - etc.

 

La art. 8 a) Panourile publicitare  tip ecran TV se pot autoriza şi amplasa cu respectarea prevederilor art. 6 iit. a) + e) şi art. 7 lit a) g) se modifica în a) -l) din prezentul regulament

 

La art 8 se introduce lit, c) (1) proprietarii ecranelor publicitare au obligaţia transmiterii de "informaţi de interes public şi local, precum şi informaţii de interes pentru populaţie în cazul unor situaţii de urgenţă

 

(2) conţinutul şi modul de transmitere a informaţiilor vor fi stabilite prin protocoalele încheiate între proprietarii ecranelor publicitare şi autorităţile administraţiei publice locale, respectiv alte instituţii abilitate ale statului

 

La art 11 lit. e) punctul 3 „este interzis ca aceste tipuri de vehicule să circule în convoi mai mare de două maşini", se introduce: „şi cu o viteza mai mare decât jumătate din viteza legală admisă pe tronsonul respectiv". (iarasi ofera un bonus sub forma unei interdictii – vehiculele publicitare doresc sa circule incet si pentru ca incurca circulatia de obicei acest lucru le este interzis. Iata insa ca acum se pot prevala de acest regulament pentru a o face. Acum 2 ani le-am spus personal acestor consilieri acest lucru in dezbaterea publica dar se pare ca au alte sensibilitati)

In textul regulamentului apare Direcţia Urbanism şi Amenajarea Teritoriului şi denumirea se va schimba în Direcţia Urbanism, conform denumirii din organigramă.

 

Domnul preşedinte de şedinţă Călin Murg:

 Supun la vot acest amendament

 

Cine este pentru ? 28 de voturi (Toate PDL – opozitia parasise sala), împotrivă? 0 voturi, abţineri? 0 voturi.

 

Acest amendament a fost adoptat.

 

Supun ia vot proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului pentru autorizarea, construirea şi amplasarea firmelor şi reclamelor publicitare pe teritoriul municipiului Bucureşti, în integralitatea lui, cu amendamentul aprobat

 

Cine este pentru? 28 de voturi (Toate PDL – opozitia parasise sala), împotrivă? 0 voturi, abţineri? 0 voturi.

 

Acest proiect de hotărâre a fost adoptat.

Probleme in universul Affichage

Singurul meu comentariu este ca intotdeauna am suspectat ca avem cu grecii in comun multe pacate …

Shareholders bring lawsuit in Geneva against directors and officers

06.12.10

Affichage Holding AG has been informed that two shareholders have filed a lawsuit before the Tribunal de première instance in Geneva.

The proceedings have been introduced in relation with the group's investments in Greece and target certain existing and former directors and officers of Affichage Holding SA. The claimants are the shareholders which had already recently submitted a conciliation request before a court in Zollikon in the same context. The lawsuit filed in Geneva renders the latter proceedings without object.

Contact
Affichage Holding AG Media Office, Bahnhöheweg 82, 3018 Berne
Phone: +41 58 220 71 64
E-mail: [email protected]

About the company
The media company Affichage Holding SA specializes in "out-of-home" advertising. Listed on the SIX Swiss Exchange in Zurich, its subsidiaries include many highly regarded companies at national and international level. These include Allgemeine Plakatgesellschaft APG AG, which has been bringing together tradition, quality and "Swissness" for over 100 years. Affichage ranks sixth in the world in the out-of-home sector, and is regarded as a reliable partner and key innovator for the advertising industry and public authorities.

duminică, 23 ianuarie 2011

Nou an, nou regulament

Saptamana trecuta Consilul Local al Municipiului Bucuresti a votat ultima varianta de regulament publicitate. Acesta este textul. Merge in linii mari pe varianta Udrea, notabila si de asteptat este introducerea posibilitatii acordarii de exceptii prin PUZ.
Cand va apare si procesul verbal de sedinta o sa postez pasajele relevante.

vineri, 14 ianuarie 2011

Quote of this day

"They who know how to employ opportunities will often find that they can create them; and what we can achieve depends less on the amount of time we possess than on the use we make of our time." John S. Mill

duminică, 2 ianuarie 2011

2011

Cu un an in urma am avut un post similar, cu titlul anului nou vorbind despre anul incheiat. Voi persista deci in eroare spre creearea unei traditii…

Bun, 2010 a fost un an bunicel date fiind conditiile…. In afaceri a oferit stabilitate, mi-a adus in vara unele surprize care insa m-au ajutat sa accept drumul corect iar de Craciun noi oportunitati. In viata sociala, ar fi prea mult sa-i spun activitatea politica, am realizat ca in fapt nu exista conditiile de baza pentru o perspectiva oarecare. Acest sistem de “strangere a suportului pentru proiectele proprii” ce sta la baza activitatii unui partid este exprimarea eleganta a principilui “You scratch my back and I'll scratch yours ” ori proiectul meu este o cat mai mare corectitudine in managementul societatii. Nu am solidaritatea si dedicarea catre concetateni atat de mare incat sa-mi sacrific principiile numai pentru ca, ipotetic, sa ajung la un moment in care sa fac diferenta. Este foarte greu sa mananci rahat in scopuri altruiste… In plan personal a fost un an eterogen. Am calatorit in zone interesante, am avut revelatii pe mail, am avut in general o viata buna.

La Multi Ani cititorule !