vineri, 4 iunie 2010

Ce stim noi ... nu stie nimeni !

Constat ca in piata umbla tot felul de vorbe despre recentele schimbari de la EPA, plecarea Monicai Magureanu, a lui George Mare si a celorlalti doi colaboratori. Desigur ca desfasurarea evenimentului, prin spectaculozitatea sa, a atras atentia tuturor fiind o perfecta baza pentru speculatii. Totusi tin sa reamintesc ca real au fost implicate numai persoane precum austrieci si avocati din afara personalului Euromedia, persoane care in mod cert nu au furnizat informatii. Angajatii romani au primit liste scrise de task-uri ce trebuiau indeplinite si au avut un rol de suport logistic sau executie limitata fara a avea acces la "the big picture". Situatia este destul de complicata, practic se poate sfarsii doar in doua moduri: ori cu aplicarea legii penale ori cu despagubiri semnificative. Aceasta fiind miza este evident ca EPA a considerat ca are o baza solida dar este la fel de evident ca nu are nici un interes sa lase sa transpire toate acele picanterii.

Tinand cont de cele spuse mai sus dar si de un inceput de traditie a acestui blog ma simt nevoit sa spun cateva cuvinte despre Monica cu ocazia plecarii sale. In mod cert cred ca este foarte ambitioasa, muncitoare si inteligenta. A stiut sa-si transforme varsta intr-un avantaj surprinzandu-si placut audienta. In perioada de conducere EPA a fost dispusa sa dea atentie oricarui lucru sau idei ce ar fi putut eventual ajuta firma, chiar si unor idei publicate in acest blog. Din pacate nu a stiut insa sa evalueze oportunitatea si ROI-ul actiunilor sale. Spre deosebire de Tiberiu Roman a fost gata sa exercite orice presiuni mergand pana la concedieri asupra personalului pentru obiective ce ar fi trebuit sa stie ca nu pot fi atinse. De altfel mandatul sau nu a fost cu nimic mai bun fata de cel al lui Tiberiu , poate mai rau prin inrautatirea atmorferei interne. Alegerea sa de a promova fortat fosti angajati Betacons i-a dat poate un confort psihic insa a fost daunatore pentru companiei si,astazi , chiar si acestora. Daca Afrodita s-a nascut din spuma marii. Monica s-a format in Betacons, o companiei infiintata ca intrupare a unei manareli si avand in spate personaje controversate. Faptul ca a fost selectata intern, crescuta si antrenata de acestia ar fi trebuit sa fie un fapt demn de interes pentru HR-ul EPA mai ales ca, istoric vorbind, Europlakat (stramosul EPA) a purtat o lupta disperata contra acestei companii acuzand-o public. Daca in final lupta a fost pierduta si Betacons a trebuit cumparata nu in mod necesar trebuiau uitate aceste aspecte.

In incheiere vreau sa salut abordarea EPA. Au avut curajul sa abordeze corect si moral o situatie ce nu este chiar atat de rara in randul companiilor de outdoor, mari sau mici. Au fost prea multe cazuri cand angajati in culpa (desigur mult mai mica) au plecat prin demisie ajungandu-se la un schimb de replici prin intermediul comunitatii. Aceste cazuri nu au facut decat sa arunce umbre de indoiala asupra acelora a caror demisie era absolut normala si sa-i incurajeze pe cei tentati aratandu-le ca maximul pedepsei este pierderea locului de munca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu