marți, 8 februarie 2022

Raport Codul Comunicațiilor

 Astăzi PNL și PSD au trecut în camera decizională Raportul pe Codul Comunicațiilor modificând rău famatul Art. 10^2 prin eliminarea următoarei obligații aferente furnizorilor de găzduire și comunicații gen Messenger:

👉d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.

Practic textul de mai sus se referă la acel setup tehnic prin care Autoritatea poate culege ce date dorește de prin serverele furnizorului fără știința și acordul individual al acestuia. Un astfel de aranjament există de ani buni cu operatorii de comunicații bazate pe numere (telefonici).

Este o victorie pentru companiile de comunicații, astfel acestea scapă de o situație juridică imposibilă. O astfel de companie este obligată să respecte (în primul rând) legislația statului în care își are serverele iar orice cerere de acces la date primită este evaluată atât din perspectiva legii românești cât și a celei locale. Un sistem black box nu permite această evaluare individuală a solicitării și ar putea fi legal doar în măsura existenței unui tratat între România și statul în care operează.

A rămas obligația de a asigura accesul la ”conținutul decriptat tranzitat în rețelele proprii” – rămâne de văzut ce înseamnă asta.


Astăzi textul a ajuns la societatea civilă, iată reacția lor: https://www.stareademocratiei.ro/.../senatori.../

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu