După mai bine de un an de blocaj, prilej și de reflexie, iată că au apărut 3 amendamente la OUG DNSC în procesul de aprobare a acesteia. Pavel Popescu a avut onoarea de a le prezenta, sunt curios și cum au fost, direct și indirect susținute.
Îmi fac plăcere începând cu un amendament care îmi dă dreptate în cele scrise la publicarea OUG-ului. Da, ADR chiar pierdea controlul asupra furnizorilor de certificate calificate și chiar dacă a dormit pe circuitul de avizare sunt salvați acum împreună cu această activitate lucrativă.
Alt amendament compensează pierderea salarizării speciale decedată undeva pe circuitul de avizare. Acum se propune ca personalul DNSC nominalizat în echipe de proiecte europene să fie plătit cu tarife zilnice negociate cu Autoritatea de Management a fondurilor. Această practică există pentru experții externi, duce la salarii pe zi de sute de euro dar ridică o problemă morală. Trebuie spus că experții externi sunt selectați temporar într-o procedură competitivă axată pe specificul proiectului – nu este cazul personalului permanent al DNSC mai ales dacă acesta nu este specialist cyber-security ci axat pe achiziții publice, juridic sau chiar prestează activități de secretariat. Vom vedea cum va primi CE această idee și mai ales câte alte instituții vor încerca să o copieze.
Ultimul amendament este simplu dar esențial. Spune că:
👉 ”DNSC are responsabilități privind securitatea cibernetică a spațiului cibernetic național civil, componentă a securității naționale.”
Prin acest amendament apare o noua definire a securității naționale care va include și spațiul cibernetic național civil, chiar și în timp de pace, chiar și în elementele sale proprietate privată care nu sunt infrastructuri critice. Implicațiile și consecințele sunt serioase și numeroase, prea grele pentru o dezbatere publică🤫.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu