marți, 24 august 2021

Draft Ordin ADR identificare video (eIDAS #51)

O nouă tentativă, după HG în Octombrie 2020 și OUG în Februarie 2021, a Autoritatea pentru Digitalizarea României de a reglementa identificarea video a persoanelor, de această dată sub formă de Ordin. Cum Ordinul nu este avizat de alte instituții astăzi pare că asistăm la o încercare disperată de a impune ce au fost blocați anterior: crearea unui nou tip de afacere cu statul, oligopol cu listă scurtă aprobată de ADR.

Pentru că da, UE prin Regulamentul eIDAS a lovit și erodat constant afacerea certificatelor calificate aducând pe piață furnizori europeni la tarife înjumătățite.

Ordinul înființează ”furnizori autorizați de servicii de identificare”, o listă oficială a acestora, le impune condiții tehnice și de business. În același timp blochează identificarea video ca activitate proprie pentru mediul financiar-bancar și mai ales administrația publică impunând condiții tehnice și angajați specializați.

⚠️Deci da, lauda ANAF că are deja 30.000 de utilizatori SPV identificați la distanță, va fi cântecul de lebădă, va trebui să cumpere servicii de identificare de la un furnizor privat.

⚠️Mai există și primării care folosesc deja identificarea video prin funcționarii proprii.

Nu este de mirare că tentativele anterioare au fost distruse pe circuitul de avizare.

Este de mirare că ADR persistă ? În ”buna” tradiție MCSI ?

Noroc că nu pot reglementa astăzi legal, prin Ordin, funcționarea instituțiilor publice. Și totuși încearcă ‼️ 

Și totuși noi toți ne dorim și cerem o mai bună coordonare guvernamentală. Să ne asigurăm însă pentru cine cerem acest lucru. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu