duminică, 9 august 2020

proiectul eGOV, la final

 La finalul lunii Iulie un comunicat sec anunța ”Comitetul Director pentru E-Guvernare a aprobat documentul de politică în domeniul e-guvernării”. Astfel se încheie un proiect definitoriu pentru ciclul de finanțare 2013-2020 inclusiv prin întârzierea sa până la inutilitate. Am descris în 2018 rolul și istoria sa, reiau numai esențialul:


În pregătirea finanțării 2013-2020 Comisia Europeană ne-a impus o abordare trans-instituțională menită a elibera datele din silozurile instituțiilor publice. Era necesar ca înaintea finanțării unei instituții să fie identificate toate celelalte instituții care au nevoie să schimbe date cu aceasta, acestea să fie în egală măsură și coerent digitalizate, astfel încât să nu mai existe blocaje iar experiența cetățeanului să fie seamless. Era solicitată deci o viziune și un mecanism de coordonare a implementării acesteia.

Viziunea urma a se contura sub forma unor analize/modelări de proces iar coordonarea avea să aibă o formă credibilă. Ambele concepte au fost agresate, consultantul s-a lăsat greu convins să adâncească analiza iar rolul conducător a fost apărat, cu disperare și indiferent de consecințe, de MCSI. Și așa am ajuns în Iulie 2020 în situația planificată pentru anul 2016, știm astăzi ce modificări legislative și proiecte sunt necesare pentru a finaliza marile proiecte de e-guvernare în anul 2020 !!!! Evident, este exclus să mai scrii acum caiete de sarcini pe baza acestei documentații, să pornești achiziția și să livrezi proiectul astfel încât să fie decontabil cu aceste fonduri. Dincolo de acele proiecte care au pornit deja ignorând-ul, eGOV rămâne un exercițiu emblematic și chiar interesant dacă livrabilele acestuia ar fi făcute publice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu