miercuri, 25 iulie 2018

Și norul se va risipi …


Ieri MCSI prin OIPSI a publicat versiunea finală a ghidului pentru cloudul guvernamental. După cum am anticipat este IaaS, ce m-a uimit însă este modul în care autorii au încercat să ascundă acest lucru.

În capitolul 1.3 Obiective au introdus o zonă intitulată ”Context” în care au preluat pe nu mai puțin de 6 pagini (pag.4-9) toate argumentele pentru un cloud SaaS și PaaS apoi sub titlul ”Obiectivele specifice ale proiectului” au introdus numai obiective care țin de IaaS. Trist este că probabil presa zilelor noastre va mușca și ne va prezenta luna de pe cer.

Cât despre lucruri mai mărunte precum obligativitatea autentificării administratorilor cu certificate calificate au schimbat în ”Utilizarea exclusiva a identității digitale certificate pentru accesul administrativ la componentele de management ale platformei” o construcție verbală care, ținând cont de specificul administrației publice, va duce la același rezultat.

Sunt multe de povestit pe acest subiect, dar nu la cald și nu fără impact.

În încheiere felicit echipa CIO guvernamental pentru lipsa totală de rezultate de până azi, sunt convins că-și păstrează cartușele pentru marea bătălie care pururea va să vină. Chiar nu avea sens să-și manifeste atributele legale impunându-se pentru o astfel de miză cu prețul  supărării puterii politice. Îl felicit și pe fostul șef de cabinet al d-lui Cioloș care a selectat pentru poziția de CIO tehnocratul perfect - dă sfaturi, primește leafă, apoi se spală pe mâini spunând că răspunderea e la ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu