duminică, 24 septembrie 2017

La Parlament (eIDAS #4 și #5)


Mda, n-am mai scris de o lună, sunt într-o pasă proastă dar dacă am început subiectul cu postări distincte măcar să continui această abordare. Pe scurt, evenimentele au evoluat exact așa cum mă așteptam – MCSI l-a dus cu vorba pe dl Drulă, și-a făcut un grup de lucru paralel – și secret au crezut ei – la care au invitat doar două instituții publice. În paralel aceste ședințe organizate de CDEP, fără participarea MCSI, au fost folosite de o parte din industrie să testeze pulsul și hotărârea celorlalte instituții și companii interesate. Apoi MCSI, fără să fi avut nici o întâlnire a grupului de lucru, a început să circule un text de proiect de lege foarte stufos datorită preluării masive de text din alte reglementări.

După ce desțelenești rămân soluțiile găsite de cel care a scris textul pentru atingerea celor două obiective perene: nimic nu există fără un certificat calificat iar firmele din EU nu pot vinde în Romania. Se adaugă un obiectiv nou, intră în reglementarea semnării la distanță (subiect care nu necesita o astfel de intervenție) într-un mod care obligă instituțiile de stat să renunțe la HSM-urile on premises și să externalizeze serviciul de semnare calificată către unul dintre furnizorii comerciali calificați. O să fie interesant când textul va fi supus dezbaterii publice, mai discutăm atunci.

Între timp instituțiile publice au făcut ce au spus de la început că o să facă, și-au pierdut interesul și au redus nivelul de participare când și-au dat seama că există încă o inițiativă. Gazdele din CDEP se amăgesc cu ideea că orice ar face MCSI proiectul le va ajunge spre avizare și-l vor modifica atunci uitând că Parlamentul este o instituție politică unde deciziile se iau prin vot.

Nu știu dacă vor mai fi alte ședințe la CDEP sau dacă acestea vor avea o participare relevantă. Pe termen lung rămâne de văzut dacă inițiativa parlamentară a fost bună sau rea, este posibil să nu fi făcut altceva decât să scoată la luptă anumiți oameni din MCSI. Eu trebuie să analizez dacă faptul că am spus public ce gândesc nu a fost o greșeală tactică fără nici un beneficiu, dimpotrivă am declanșat o spirală belicoasă cu MCSI care s-a ridicat până în stratosferă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu