luni, 16 ianuarie 2017

Teoria găurii

 

Pot conceptualiza ideea că în spațiul public oamenii discută cu patos lucruri despre care nu au idee fiind lipsiți de posibilitatea de a fi informați pe respectivele subiecte însă pentru ultimul topic – gaura din buget -  nu există nici o scuză. Dacă Einstein a putut concepe teoria relativității doar prin puterea imaginației, pentru subiectul buget ar trebui să existe în capul oricui toate cele necesare.

 

Aceasta este o gaură:

 

 

 

Cum, nu o vede nimeni ? Normal, pentru că nu poți avea o gaură în vid sau altfel spus nu există gaură fără margine.

Un buget este o sumă de bani alocată pe priorități. Acesta este un buget:

image

în centru sunt alocările prioritare, spre margine cele opționale. Are bugetul de mai sus o gaură ? Poate că da, poate că nu, nu putem ști pentru că nu-i vedem marginea.

image

Așa arată un buget cu o gaură ! Gaura are margini, este bine definită sub forma unui inel.

Dar ce înseamnă acest inel ? Înseamnă o cheltuială neefectuată (inelul gaură) dar și că alte cheltuieli, mai puțin prioritare au fost efectuate (cercul exterior). Astăzi se face teoria blănii ursului din pădure în condițiile unei execuții bugetare cu un deficit corect. Dar, ar fi fost bine să avem mai mulți bani, dar când nu este valabil asta ? Nu, întrebarea de substanță este legată de cheltuieli, care sunt acele cheltuieli care nu s-au mai efectuat pentru a se menține deficitul, și care sunt acele cheltuieli introduse optimist și care chiar s-au realizat ? Pentru că supralicitarea veniturilor îți permite să menții în buget cheltuieli pe care nu vrei a le face și a căror renunțare declarativă are costuri politice, este mai simplu să nu le faci și să le tai retroactiv atunci când închizi execuția bugetară.

Habar n-am dacă și care cheltuieli nu s-au efectuat, nu mai vad nici o miză în acest subiect. Bugetul 2017 se bazează pe execuția 2016, nu pe bugetarea acestuia, pentru că importante sunt datoriile preluate peste an și nu prioritățile guvernului anterior. Pentru Cioloș faptul că PSD-ul se războiește și astăzi cu el nu poate fi decât un compliment dar cel mai interesant efect ar fi ca, pentru prima dată, în viitor, să fie respectate prevederile legii responsabilității fiscale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu