luni, 21 martie 2011

O lume nebuna …

Inteleg ca un atac aerian poate fi imprecis distrugator, mai ales daca nu ai cea mai moderna armata. Inteleg sa-i interzici celui care detine aviatia sa o foloseasca fiind acesta comod si insensibil la pierderea de vieti omenesti. Inteleg sa-i distrugi pe cei care te ataca impiedicandu-te sa-ti atingi telul.
Pana la urma ii obligi sa iasa la bataie in conditii ce sunt mai putin periculoase pentru cei neimplicati. De preferinta ar trebui organizate confruntari la baioneta …
Nu inteleg de ce se ataca tancuri si sisteme terestre. Prin aceasta in mod evident se incearca egalizarea sanselor, eventual purtarea opozitiei catre victorie. Nu am nimic contra plecarii lui Gaddafi dar nu cred ca occidentul trebuie sa rezolve aceasta problema. Nu am decat sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca pe 21 Dec 89 ar fi facut acelasi lucru ungurii in Ardeal si rusii in Moldova. Sa zicem ca dupa catva saptamani il nimereu pe Ceasusescu si ca Ion Iliescu ar fi ajuns presedinte. Niciodata nu am fi scapat de ideea ca toate relele ne vin de la cele 2 tari, niciodata nu le-am fi multumit din inima …. Nu cred ca libienii ne vor multumii la final … nu-si vor uita rudele in uniforma sau nu ucise de bombardamente … vor blestema tranzitia si pe noi impreuna cu ea.
Culmea ipocriziei este sa declari ca ai mandat sa ucizi orice om in uniforma dar nu si pe Gaddafi, comandatul lor suprem !

miercuri, 9 martie 2011

Documentare

Daca tot am apostrofat HBO mai demult pentru un documentar paralel cu realitatea astazi il voi lauda … am vazut America de dreapta (RIGHT AMERICA: FEELING WRONGED - SOME VOICES FROM THE CAMPAIGN TRAIL). Acesta a fost filmat in timpul campaniei electorale din 2008 si ne expune motive pentru care unii cetateni americani il sustineau pe McCain contra lui Obama. In principal erau: este negru, este musulman, este socialist …

image524137_-_768

Al doilea documentar tocmai a castigat Oscarul: Inside Job . Acesta se apleaca asupra erorilor, complicitatilor si marsaviilor ce au dus la aparitia crizei curente. Fara a avea accente politice exista reliefata si o anume vina a lui Obama in selectarea unor oameni pentru pozitii cheie, oameni ce proveneau din sistem si era improbabil sa ia masuri decisive impotriva lui. In opinia mea aceasta greseala de alegere a colaboratorilor ii este imputabila pe deplin, stia ca exista o explozie iminenta si totusi si-a ales oamenii pentru renume lor si nu pentru job-ul pe care l-ar fi avut de facut.

Cu adevarat trist este ca nici unul dintre americanii care propovaduiau apocalipsa in cazul alegerii lui Obama nu au anticipat aceasta problema. Nimic dintre cele reclamate de ei nu s-a adeverit (de exemplu ca la inaugurare Obama ar fi urmat sa jure pe Coran) si nici unul nu a mentionat ceeace ii va lovi cel mai tare.

Si uite asa merita sa evaluam ideea ca alegerile libere nu sunt pentru a imprima directia buna pentru o tara ci doar pentru a disipa responsabilitatea.