luni, 28 iunie 2021

Documente de munca electronice - la final (eIDAS #49)



La ceas de seară s-a adoptat Raportul pentru L142/2021, cea cu semnarea electronică a documentelor din relațiile de muncă, de către comisiile reunite de Muncă și IT a CDEP. Au fost adoptate următoarele amendamente.

👉a dispărut orice mențiune despre sigiliul calificat

👉nu mai sunt menționate semnăturile simple, nici mărcile temporale

👉au fost tăiate, aventuros în opinia mea, mai multe articole care asigurau echivalențe cu procedurile pe hârtie.

Totul într-o mare grabă, practic partidele politice doar astăzi s-au activat să se decidă cum votează. 

Argumentele prezentate de invitați au fost clasice:

👉Furnizorii de servicii de încredere au militat pentru exclusivitatea semnăturilor calificate, la fel și sindicatele.

👉ANIS și Concordia au promovat semnătura avansată.

👉USR, respectiv dep. Oana Țoiu, au promovat amendamentele aproape adoptate la Senat, și-au împărțit succesul convingerii cu cele ale PNL susținute de dep. Sabin Sărmaș.

Conform bancului, acum am scos capra din casă. 

Rămân însă câteva întrebări serioase. 🤔Cea mai evidentă este decizia ADR de a trimite din nou același reprezentant, sub nivelul protocolar de reprezentare cerut de lucrările parlamentului. Mai mult, acesta a susținut din nou, varianta inițială a OUG-ului, cea cu obligativitatea sigiliului calificat. Atât timp cât Octavian Oprea  a avut anterior unele declarații de regret cu privire la sfatul dat de ADR Ministerului Muncii pentru textul inițial al acestui OUG ne putem întreba în ce măsură controlează activitatea ADR sau este sincer în afirmațiile sale. Practic ADR a făcută notă discordantă fără sens, Ministerul Muncii și-a asumat debirocratizarea la fel ca toți cei prezenți – o situație previzibilă și ușor evitabilă care sugerează obligații mai importante decât prestigiul instituției.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu