Este departe de a fi o lege perfectă însă Legea 5G este cea mai bună variantă posibilă. ⚠️ Fiind adoptată azi voi puncta mai jos câteva argumente, nu am făcut-o în timpul dezbaterii pentru a nu fi asimilate selectiv.
TLDR: Problema securității platformei 5G este cât se poate de reală. Nu este numai o miză a comunicațiilor ci și una a aplicațiilor esențiale, aparent fără legătură. Există din ce în ce mai multe aplicații pretențioase ca volum de date sau timp de răspuns. Astăzi, pentru acestea, a apărut ”cloud-ul la purtător”, o ladă cu servere și alte echipamente pe care o cari cu tine, îți procesează local informațiile dar funcțional și operațional apare ca fiind parte din marele cloud comercial. Spre exemplu AWS Panorama este un device la care se conectează camere video și cu care poți aplica tehnici de I.A. pentru numărare obiecte, detecție defecte, etc. Asta se numește ”edge computing”, dar nu este chiar rezonabil să cari lada după tine, nu ar fi mai bine să poți închiria capacitate pe o ladă fixă, aflată la câteva sute de metrii de tine ⁉️ Exact, în final un turn 5G va avea atașat și un rack de servere, la care vei fi conectat excelent, servere din a căror capacitate vei putea închiria și plăti după nevoi. În deplasare, aplicațiile vor urma utilizatorul 🚖mutându-se din turn în turn, de aceea acest sistem nu poate fi administrat decât de operatorul 5G. Noi suntem departe de acest moment. Operatorii oferă azi, cu mică acoperire, doar transfer de date pentru telefoane mobile. ANCOM va scoate în licitație alte frecvențe pentru 5G fără a impune operatorilor lansarea și acestor servicii specifice. Însă fundația pusă azi va determina soliditatea întregii construcții.
⚠️S-a spus că ar trebui autorizat echipamentul și nu producătorul.
Pare a avea sens, în definitiv echipamentul este sursa problemelor. Însă ....
👉Universul 5G este software based. Platforma hardware este generică, universală, software-ul specializat este cel care construiește serviciile. A spune că ai verificat hardware-ul este ca și cum ai spune că ai verificat un PC fără sistem de operare și ai concluzionat acesta nu va avea niciodată viruși. Iar software-ul se modifică des, cu fiecare update. Cine, cum ar putea să verifice totul la fiecare 3 luni ?
👉Cum te-ai putea asigura că toate instalările sunt identice cât timp sunt bine cunoscute cazuri de resoftări de echipamente pe timpul tranzitului, în depozitul curierului?
👉Chiar poate fi verificat software-ul ? În 2004 Vodafone Grecia nu și-a dat seama de ce nu mai poate trimite SMS-uri, i-a luat fabricantului, Ericsson, 2 luni să descopere un software care intercepta de mai bine de 1 an convorbirile primului ministru și a încă +100 de personalități.
Nu cred că CA-ul unei mari companii ar decide vreodată formal să spioneze sau submineze alte state. Atât patronii cât și angajații sunt însă vulnerabili în fața statului în a cărui putere sunt. Cu cât guvernul este capabil de o presiune mai mare cu atât produsele sunt mai vulnerabile, de aceea controlul legii asupra activității guvernamentale este un criteriu esențial. Practic nu este evaluat echipamentul, nici producătorul ci influența care poate fi exercitată asupra acestuia.
⚠️S-a spus: Dar ce avem cu chinezii ?. Într-adevăr ....
👉Singura relație cu alte state bazată pe certitudini legale și practice aproape imposibil de înfrânt este cea cu celelalte state membre ale Uniunii Europene 🇪🇺. Am văzut prin Brexit cât este de complicat să nu mai respecți regulile. Cu restul lumii avem, sau nu, afinități culturale, economice, istorice. Indicarea Chinei ca fiindu-ne un posibil viitor adversar este o acțiune geo-politică mult peste nivelul și interesul nostru, o abordare separată care trebuie să-și dovedească meritele. Puteam bine-merci să facem precum UE, același lucru fără 📣
⚠️S-a spus că legea distorsionează piața. Nu prea ...
👉Este adevărat că operatorii mobili sunt afectați diferit. Vodafone peste 95% dintre echipamente, Telekom aproape deloc. Însă perioada de tranziție de 7 ani depășește bine durata de viață a echipamentelor, adăugăm cei 2 ani de când se știe de această lege și vedem că niciun echipament nu ar trebui aruncat din cauza ei. Pe de altă parte, operatorii europeni vor rețele europene tehnic omogene, cine chiar vrea și poate să rămână utilizator de astfel de echipamente va avea costuri mărite dacă va lucra multi-vendor.
⚠️S-a spus că legea trece dincolo de rețeaua 5G. Nu imediat ...
👉Într-adevăr obiectul legii sunt și echipamentele edge computing ba chiar, poate, și centrele de date. Însă adevăratele pedepse, % din cifra de afaceri, sunt strict pentru rețeaua 5G principală. Pentru restul, dacă ar fi clasificate infrastructură critică, conform OUG 98 /2010 amenda ar fi de maxim 30.000 lei. Mesajul este clar, probabil cândva va fi apăsată și pedala de accelerație.
⚠️S-a spus că legea contravine legislației UE. Așa este, in spirit dar nu în literă – și asta este ce contează azi 🤭.
👉UE și-a perfecționat cu anii măiestria barierelor non-tarifare. Alături de tarifele vamale acestea (specificații tehnice obligatorii – cel mai cunoscut exemplu este obligația ca puiul să nu fie spălat cu clor) au protejat cu impunitate producătorii europeni de importuri ieftine. Criteriul geo-politic nu este încă pe deplin în arsenalul Comisiei, doar pentru investiții și sancțiuni. Nu va mai dura mult, ține de coerența politicii externe comune europene, însă momentan această lege se regăsește perfect în lista măsurilor non-tehnice stabilite de Comisie în așa-numitul Toolbox 5G și, nefiind tehnică, nu trebuie notificată.
Voi rămâne cu 2 concluzii:
‼Este îmbucurător că funcționarii publici, din ministere și parlament, nu au cedat probabil celei mai intense activități de lobby postdecembriste.
‼Este o cheltuială majoră pentru noi – buget și populație – și bine ar fi să ne ținem de proiect. Și mai bine ar fi dacă recompensa ar fi mai clară și mai rapidă decât bucuria de a trece cu bine peste o criză probabilă în următorii 10 ani, în definitiv ne-am depășit clar condiția.