luni, 29 februarie 2016

eGL

 

Iată-mă înapoi în țară, pot deci scrie despre Singapore în liniște și cu diacritice … Cursul e-Government Leadership este organizat anual de către eGL – un centru de studii postuniversitare de scurtă durată aparținând de Universitatea din Singapore (poziționată în top 10 mondial) având cheltuielile – inclusiv diurnă – suportate de Ministerul de Externe singaporez. Probabil cel mai puternic argument în favoarea mea a fost activitatea mea din GLIT.

20160223_110234

 

luni, 22 februarie 2016

Aceeasi problema, epoci diferite

Sunt pentru a doua oara in Singapore, de aceasta data in calitate de invitat al guvernului singaporez. Cursurile la care particip au ca tema e-guvernarea iar astazi am intrat in subiect.


De fapt am ramas in subiect - si la Bucuresti se apropie termenul dat de Primul Ministru pentru concursul de idei cu privire la guvernanta IT-ului guvernamental. Sunt tare nerabdator sa vad cum va alege sa schimbe aranjamentul actual, insasi intentia ce ne-a fost transmisa de Seful Cancelarie PM intr-o sedinta GLIT a inceput sa aiba efecte benefice.

Singapore este o tara oras cu 5,5 milioane locuitori si practic fara resurse naturale. Din cate am inteles istoria lor pe acest subiect ar fi cam asa: cu mai bine de 10 ani in urma au realizat ca nu pot avea specialisti IT in mediul guvernamental fara sa-i plateasca la nivelul pietei. Au strans toti IT-isti intr-o companie detinuta de stat spre care si-au externalizat activitatea IT - aproximativ 5000 de oameni. Apoi au realizat ca aceasta nu functioneaza concurential deci nu are o eficienta maxima si au spart-o in doua: 800 de oameni au format o agentie numita iDA, restul s-au privatizat. Astazi Singapore externalizeaza toate activitatile tehnice catre furnizori privati, chiar si data centerul guvernamental este operat de HP.

Un proiect nou incepe cu o analiza functionala realizata de iDA prin angajatii sai cu punct de lucru in institutia care va fi utilizatoarea aplicatiei ,aceasta este aprobata de zona de business a beneficiarului, apoi intra intr-un proces de prioritizare condus de Ministerul Finantelor. Primul Ministru are decizia in privinta cybersecurity si interoperabilitatii datelor. Daca proiectul este finantat iDA scrie specificatiile in conformitate cu arhitectura IT guvernamentala si in consultare cu mediul de afaceri. Se face concurs de solutii, se alege un furnizor tinand cont atat de pret cat si de solutia tenica. Nu exista nici o posibilitate de a contesta atribuirea contractului !

vineri, 19 februarie 2016

Varianta a II-a

 

Astăzi am avut repriza a II-a sau prelungiri la prima, depinde pe cine întrebi, din dezbaterea proiectului de lege pentru securitatea cibernetică. Violeta nu a participat – din lipsă de timp ne-a spus Ministrul MCSI – dar nici nu a trimis unul dintre cei doi secretari de stat, defapt nici un angajat MCPDC nu a fost în sală. Operatorii TELCO nu s-au prezentat iar un număr de reprezentanți din ONG-uri au stat doar cât să anunțe că prezența lor ar fi inutilă întrucât MCSI nu s-a exprimat asupra opiniilor lor din ședința anterioară conform celor stabilite, plecarea lor rănindu-i sentimentele d-lui Ministru după cum ni s-a confesat ulterior.

20160219_161415

 

vineri, 12 februarie 2016

O lege cu geometrie variabilă

 

Astăzi m-am învoit și am asistat la dezbaterea organizată de către MCSI și MCPDC pe textul proiectului legii pentru securitate cibernetică. Un eveniment important ținând cont de modul cum a fost tratat subiectul cu ocazia vechiului text – cel blamat de către Curtea Constituțională. De această dată au putut vorbi toți cei care au vrut sub moderarea Violetei Alexandru care a adus cu ea credibilitatea în ochii societății civile.

20160212_103110

Un pas înainte important a fost si componența prezidiului: SRI STS MCSI CERT-RO + MCPDC ca expert în organizarea dezbaterii publice, o garnitură mult mai solidă și corectă în comparație cu ieșirea intempestivă a ministrului Grindeanu. Cât pe ce să fi și transmisă live, am înțeles însă ca va fi disponibilă înregistrarea. Doar seara trecută am reușit să iau contact cu textul legii aici așadar m-am dus mai mult pentru dezbatere decât pentru conținut.

 

luni, 1 februarie 2016

Frate, frate dar …


Astăzi s-a lansat site-ul Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic la adresa http://dialogcivic.gov.ro/ După o flamboiantă prezență pe FaceBook nu vedeam ce ar putea aduce nou înafară de o perspectivă perenă asupra activității acestor parteneri ai noștrii cu care scriam că împărțim pâinea OGP.

Prima zi – prima surpriză ! La pagina http://dialogcivic.gov.ro/2016/01/registrele-de-constatare-si-sanctionare-ale-contraventiilor-pentru-anul-2015-anpc/ găsim rezultatul unei întrevederi MPCPDC-ANPC sub forma unor baze de date referitoare la agenții economici controlați și sancționați de ANPC, o bază de date importantă, aș spune chiar clasică, cu o perspectivă majoră de reutilizare de către societatea civilă. Păcat însă că nu i-au îndrumat spre http://data.gov.ro/, nici măcar nu au deschis datele cu o licență deschisă, ci pur și simplu au fost aruncate în Google Drive !

La fel și in cazul contractelor de dezăpezire http://dialogcivic.gov.ro/2015/12/contracte-de-deszapezire/ cu menținea însă că în acest caz ar fi trebuit suplimentar să le explice că există variante mai bune decât PDF-urile, probabil însă ar fi fost prea sofisticat !