Sunt pentru a doua oara in Singapore, de aceasta data in calitate de invitat al guvernului singaporez. Cursurile la care particip au ca tema e-guvernarea iar astazi am intrat in subiect.
De fapt am ramas in subiect - si la Bucuresti se apropie termenul dat de Primul Ministru pentru concursul de idei cu privire la guvernanta IT-ului guvernamental. Sunt tare nerabdator sa vad cum va alege sa schimbe aranjamentul actual, insasi intentia ce ne-a fost transmisa de Seful Cancelarie PM intr-o sedinta GLIT a inceput sa aiba efecte benefice.
Singapore este o tara oras cu 5,5 milioane locuitori si practic fara resurse naturale. Din cate am inteles istoria lor pe acest subiect ar fi cam asa: cu mai bine de 10 ani in urma au realizat ca nu pot avea specialisti IT in mediul guvernamental fara sa-i plateasca la nivelul pietei. Au strans toti IT-isti intr-o companie detinuta de stat spre care si-au externalizat activitatea IT - aproximativ 5000 de oameni. Apoi au realizat ca aceasta nu functioneaza concurential deci nu are o eficienta maxima si au spart-o in doua: 800 de oameni au format o agentie numita iDA, restul s-au privatizat. Astazi Singapore externalizeaza toate activitatile tehnice catre furnizori privati, chiar si data centerul guvernamental este operat de HP.
Un proiect nou incepe cu o analiza functionala realizata de iDA prin angajatii sai cu punct de lucru in institutia care va fi utilizatoarea aplicatiei ,aceasta este aprobata de zona de business a beneficiarului, apoi intra intr-un proces de prioritizare condus de Ministerul Finantelor. Primul Ministru are decizia in privinta cybersecurity si interoperabilitatii datelor. Daca proiectul este finantat iDA scrie specificatiile in conformitate cu arhitectura IT guvernamentala si in consultare cu mediul de afaceri. Se face concurs de solutii, se alege un furnizor tinand cont atat de pret cat si de solutia tenica. Nu exista nici o posibilitate de a contesta atribuirea contractului !