Astăzi reprezentanța CE la București a organizat un eveniment cu titlul ”Piața unicǎ digitalǎ ȋn Romania”. În invitația pe care a primit-o Radu pentru a face parte din panel scria: ”Întâlnirea are drept obiectiv prezentarea ansamblului politicii Pieței Unice Digitale a Comisiei Europene cu principalii săi vectori: contextul general al acțiunilor Comisiei Juncker, liberul acces la bunuri și servicii în cadrul UE, condițiile ce trebuie asigurate pentru dezvoltarea rețelelor și serviciilor digitale, raportul dintre economia digitală și societate și nu în ultimul rând, investițiile în Piața Unică Digitală.Se are în vedere crearea condițiilor pentru o dezbatere în care participanții să aibă posibilitatea de a-și face cunoscute punctele de vedere, experiențele și sugestiile. Acest exercițiu participativ va fi continuat și dezvoltat de către Comisia Europeană în perioada următoare și implică acțiuni similare în toate statele membre ale Uniunii Europene.” Radu nu a putut participa, așadar panelul a arătat așa:
Domnul din laterala dreaptă este moderatorul evenimentului Paul Barain. Se începe cu o spicuire a d-lui Lupescu din conținutul Comunicarii CE pe tema pieței unice digitale. Nu contează prezentarea, oricum cunoșteam documentul. Apoi ceilalți membri vorbesc câte ceva despre teme ce se regăsesc în Agenda Digitală România. Apoi se dă pauză și se revine pentru dialogul cu sala.Acest dialog în agenda evenimentului era prezentat așa:
11:45 – 13:00 Dezbatere cu participanții pe următoarele teme:
(i) liberul acces la bunuri și servicii digitale,
(ii) condițiile ce trebuie asigurate pentru dezvoltarea rețelelor și serviciilor digitale,
(iii) raportul dintre economia digitală și societate,
(iv) investițiile în piața unică digitală.
Audiența era compusă majoritar din ong-iști, ceva asociații profesionale și puțini angajați guvernamentali. Prima intervenție – Dl. Borcea de la ARIES se ridică și începe să se plângă că nu a fost consultat când s-a scris Agenda Digitală românească. Nu este prima dată când il aud, de fiecare dată i se reamintește că a fost invitat dar s-a prezentat doar la ultimele două întâlniri – dânsul însă persistă, își închipuie, ca mulți alți ong-iști, că așa capătă relevanță. Apoi se ridică un tânăr antrepenor și se plănge de derularea ajutorului de minimis – Dl Pambuccian o ia pe arătura offtopicului și glosează pe tema statului minimal sfătuind micii antreprenori să nu caute finanțările europene care îi vor duce la faliment – expozeu de 10 min. Dl Lupescu mai intervine inconsistent iar Diana îl contrazice pe dl Pambuccian. Așa s-au dus 25 de minute ! Prind cu greu microfonul și le spun celor din sală că nimic din ce discută înafara temei pieței unice digitale – adică tot de până în acel moment – nu se ia în considerare ca o concluzie a întâlnirii și nu rămâne într-un document oficial. Îl întreb pe dl.Lupescu dacă lupta împotriva geo-blockingului (parte din tema oficială) care implică acces egal la servicii inclusiv la un preț comun în întreaga Europă nu contrazice abordarea CE de până astăzi de a raporta serviciile și la puterea de cumpărare din fiecare s.m.. Răspunde că nu poate răspunde. Îl întreb daca anunțata modificare a legislației drepturilor de autor care, de principiu, încurajează reutilizare nu ar fi de fapt o abordare a problemei accesului la date. Răspunde că nu poate răspunde. Îl întreb de ce nu poate răspunde și ce vor să facă cu ppp-urile pentru data driven economy. Răspunde că nu poate răspunde. Îl las baltă ca imediat din sală să reînceapă tirul de întrebări personale și offtopic. Spre exemplu un ongist cu interes pe educație cere aplecare – aka fonduri – pentru e-skils, prezidiul îl plimbă 5 minute, el insistă și în final i se spune – ceeace ar fi trebui să știe – că stabilirea curiculei nu este de competența CE. Încă 10 minute pierdute ! Fac semne, îi arăt de la distanță moderatorului cele 4 puncte din agendă cu tema discuțiilor – vede dar pare că nu pricepe. Și uite așa timp de o oră și jumătate, în interiorul căreia sunt admonestat de dl Lupescu că fac grimase pentru că sunt plictisit și prin urmare sunt nepoliticos !
Ce ar fi trebuit să fie astăzi ? O consultare organizată de CE la sediul reprezentanței sale pentru a disemina și primi feedback pe o politică deosebit de importantă. Ce a fost ? O demonstrație de prostie și poate geniu. Prostia a fost în mod cert prezentă în public, oamenii nu au știut sau înțeles la ce au venit. Tot o prostie este să crezi că dacă îți spui off-ul și acesta este offtopic va fi vreo diferență. Nici în hârtiile ulterioare nu va apare, nici cei din prezidiu nu vor mai dormi nopțile din cauza celor aflate. Genială, sau poate a fost doar o întâmplare, a fost aducerea unor oameni implicați în Agenda Digitală românească. Aceștia, cu largul concurs al moderatorului, au atras încă o dată aceleași luări de poziție recurente – la o bună parte dintre poziții puteam anticipa răspunsul panelului. Dintre toți vorbitorii doar eu și încă o persoană am abordat documentul CE ! Ce se va consemna ? – că în România dezbaterea despre piața unică digitală nu trezește interes !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu