Da, au inceput pietele de Craciun si au iesit poze mai frumoase decat realitatea, de ce sa nu le postez atunci ?
marți, 26 noiembrie 2013
Luxembourg
De aceasta data am reusit sa ma organizez mai bine si sa am o dupa-amiaza libera pentru a vizita acest oras. Real este nevoie de 4 ore pentru sight-seeing, este destul de mic. Desi probabil lumea considera orasul de sus, cu palatul ducal, ca fiind punctul forte mie mi-a placut mai mult sa vizitez orasul de jos. Iata de ce:
Am auns pe jos in ceea ce s-ar numi suburbii, de fapt la 3-4 km de centru. Liniste, aer curat, brazi, foarte frumos!
Zona centrala – orasul de sus vad ca este intr-o permanenta reparatie … in vara schimbau pavajul, acum l-au scos sa schimbe cabluri … Din pacate din punct de vedere arhitectonic si temporal este cam amestecat … am sa pun totusi cateva fotografii incepand, inevitabil, cu palatul ducal care este simultan si sediu al parlamentului.
Nu este prea spectaculos … in rest plind de diverse gaselnite turistice.
miercuri, 20 noiembrie 2013
șeptel download
Am plecat de la aplicatia de crotaliere a ANSVSA, acele numere care se infig in urechile animalelor si care asigura trasabilitatea si subventionarea acestora. Vorbim de vaci, oi, capre si porci, pentru toate acestea si pentru fiecare localitate din Romania avem numarul total de capete precum si distributia in localitate. Mai exact sunt numarate gospodariile care contin un anumit interval de numar de animale. Spre exemplu numar gospodarii cu 1-2 porci, numar gospodarii cu 3-5 porci, etc. Folosirea intervalelor este necesara atat pentru considerente practice, daca am avea cate o colana pentru un singur numar de capete pe gospodarie am avea foarte multe coloane cu multe valori de zero, cat si pentru anonimizarea datelor.
Vom avea avea in curand un set de date GIS care vor defini pe harta limitele administrative ale localitatilor. Astfel vom putea asocia marimii localitatii si naturii reliefului acesteia natura activitatilor zootehnice private din aceasta. Ar putea iesi niste idei interesante .... daca nu sunt cumva prea increzator in gradul de interes si profesionalism in activitatile de data journalism sau studii de marketing.
sâmbătă, 16 noiembrie 2013
Social media
Săptămâna trecută am experimentat ieșirea in agora, dialogul cu un grup de oameni cu care am presupus ca am un interes comun. Am susținut un dialog online pe acest grup. Scopul meu a fost de a culege idei constructive și de a găsi oameni dispuși să se implice contribuind tehnic la proiectul open data, intrucât acesta funcționează pe o platformă open source.
Nu a fost un succes, dintr-o audiență de peste 250 de oameni până în 15 au avut ceva de spus. Din păcate cele mai multe dintre cele spuse nu erau cu nimic constructive, serveau doar la gâdilarea vanității postatorului care probabil gândea ca agresivitatea sa folosește și la alt ceva decât iluzoria lui poziționare deasupra celui admonestat.
Intrucât eram oarecum intr-o poziție oficială nu am putut răspunde pe măsură viciilor de dialog, ba chiar și unele idei erau poate prea directe. Mai jos este un text cu adresabilitate pe mai multe subiecte atinse, text pe care eram aproape să-l postez pe acel grup.
1. Cadrul general.
miercuri, 13 noiembrie 2013
Prima mie de vizite ...
La rece insa vorbind nu se poate spune ca Portalul National Open Data are o primire entuziasta cu toate ca am publicat pana astazi minim 3 dataseturi de mare valoare. Cred ca ar trebui facut mai mult PR in zona marelui public.
vineri, 1 noiembrie 2013
Open source, open to trouble
De ani de zile am tot asistat la discutii aprinse despre adoptarea software-ului Open Source mai intai in mediul comercial iar in ultimii ani in administratie. Pana de curand am fost oarecum prudent, pe de o parte promotorii open source aveau tonul unor adepti spre deosebire de cel al unor consultanti iar pe de alta parte nu prea imi venea a crede ca in lumea larga o gramada de prosti dau o gramada de bani degeaba.
Uite ca m-a ajuns si pe mine, si inca in cea mai proasta postura, integrat in ecosistemul administratiei de stat. Portalul guvernamental open data este o instalare standard al aplicatiei CKAN, aplicatie pusa la dispozitie in sistem open source de catre creeatorii sai, OKF. Nu a fost practic o alegere, m-am simtit obligat sa recurgem la ea din motive de imagine, costuri directe si compatibilitate cu alte portaluri similare europene.
Recunosc ca nu a fost dragoste la prima vedere, dimpotriva. Este livrata sub forma unui bloc integrat de mai multe aplicatii, pentru simplitate ii citez:
CKAN is built with Python on the backend and Javascript on the frontend, and uses the Pylons web framework and SQLAlchemy as its ORM. Its database engine is PostgreSQL and its search is powered by SOLR
Nu are rost sa intru in amanunte dar opinia mea curenta este ca are o arhitectura si o executie mult prea complicate pentru ceeace livreaza. Noi avem oameni veniti din mediul privat unde si-au gasit aprecierea dar folosind alte tehnologii si platforme. Este logic sa nu fie entuziasti in a lua in piept cateva produse noi si exotice cu care nu vor face bani in viata postguvernamentala. Iar programatori seniori de Python nu gasesti pe toate drumurile si in nici un caz la 600 euro/luna. Ramane sa gasim un numar de voluntari priceputi, numar destul de mare incat sa avem o siguranta statistica in existenta acestui suport. Pana acum, multe declaratii de bune intentii, sa vedem ce se va intampla.
Astazi am avut o problema majora de functionare a portalului care facea ca cele mai interesante dataseturi sa nu fie accesibile. Nu se poate spune ca am rezolvat-o, am ocolit-o. Chiar daca ne ascundem dupa stadiul declarat de beta totusi a fost o surpriza mai mare decat asteptarile mele. Deci nu ne ajuta la imagine.
Despre costuri, variante alternative, notiuni precum cloud computing sau DCAT voi mai scrie candva, cand voi avea o perspectiva mai completa si mai linistita ….