Cu mitingul la care am participat aseara si caruia ii voi dedica o postare separata se incheie o perioada agitata si destul de neplacuta. Voi vorbi in continuare despre cateva subiecte care ne-au adus in situatia de acum asa cum le vad eu, de pe margine si fara surse de informatii privilegiate.
Ca de obicei totul a pornit de la doua legi mai mult decat imperfecte. Prima este constitutia care permite presedintelui sa-si impuna politica economica folosindu-se de structurile UE. Acest lucru ar trebui transat clar, intr-o directie sau alta, astfel incat sa nu mai existe incertitudini cu ocazia fiecarui summit european. Personal as aprecia o republica prezidentiala ca fiind mai eficienta si mai usor de controlat prin vot de catre cetateni. A doua lege este cea care a dat unul dintre capetele de acuzare la adresa lui Adrian Nastase si care spune ca un leader politic nu se poate folosi de aceasta pozitie pentru a fi reales. Real legea spune ca nu poate obtine avantaje materiale dar interpretarea ei de catre instanta (a fost finantata campania lui Nastase) a dus la concluzia de mai sus. Problema vine din faptul ca actiunea pentru realegere este definitorie pentru orice politician, toti se gandesc la acest aspect atunci cand decid sa faca ceva. Pornind de la marirea salariilor si pensiilor orice decizie poate fi considerata mita electorala si abuz. Cred ca acesta este cu adevarat impactul condamnarii lui Nastase, nu i-au plans prea multi de grija si nici nu sunt multe persoane care cred ca nu merita sa fie incarcerat. Totusi intre Basescu si parlamentari s-a produs o distantare care l-a intarit pe Victor Ponta.
A urmat episodul cu plagiatul. Ponta putea sa spuna direct: “lucrarea mea este facuta dupa obiceiul tuturor lucrarilor facute in aceasta perioada, nu se poate spune ca am furat atat timp cat pagubasul (sursa) si-a dat implicit acordul”. Daca ar fi spus asa ar fi dat dovada de forta in a-si calca pe mandrie dar totodata ar fi aruncat in aer prestigiul invatamantului romanesc. Nu cred ca grija de invatamant l-a oprit … In mod normal ori iesi cu contraargumente (de tipul de mai sus, nu comisii penibile) ori iti dai demisia. Nu a facut-o si nici nu se poate pune problema atat timp cat USL se bazeaza pe relatia sa personala cu Crin Antonescu. Asa ca USL a fost sac de box pentru Basescu. Oare cand clasa politica va intelege ca trebuie sa-si selecteze membri fara pata inca din primele stagii ale carierei politice ? Probabil ca niciodata atata timp cat majoritatea sunt dalmatieni …
Suspendarea lui Traian Basescu a devenit astfel necesara, ca o masura disperata a unui boxer inghesuit in coltul ringului. Opinia mea este ca Basescu si-a dorit si planificat aducerea la guvernare a USL tocmai pentru a avea ocazia sa-l erodeze. A vrut de asemenea sa-l popularizeze pe Ungureanu cateva luni apoi a vrut sa fie suspendat pentru a putea face campanie electorala, in special negativa, la care este maestru.
In legatura cu referendumul cred ca trebuie sa existe pragul de 50%. Mai cred insa ca acesta trebuie sa se aplice acelui numar de votanti care au posibilitatea reala de a vota, adica celor din tara in conditiile in care nu-i poti cere unui roman din diaspora sa calatoreasca zeci sau sute de km pentru a vota. Este o idee mai veche a mea de a cere regularizarea in acte a domiciliului, este o bomba care va exploda atunci cand diverse prevederi legale cum ar fi spre exemplu legea asigurarilor sociale de sanatate care are prevederi legate de acest aspect vor fi puse real in practica.
In meciul referendumului USL a fost mereu sub presiune. Motivul principal vine in opinia mea din faptul ca USL are o conducere colectiva, prin urmare inceata si conservatoare. Basescu este solo ca intotdeauna si nu-si mai poate obtine adrenalina decat cu masuri spectaculoase. A mai profitat de faptul ca Romania la Bruxeles poate inclina balanta dintre adeptii austeritatii si cei ai populismului asa ca, oricat de dezagreabil le-ar fi, pragmatismul german a actionat ! Rezultatul va fi insa sangeros … Daca Basescu este demis, PDL va urma traectoria PNTCD. Daca ramane atunci Crin Antonescu isi va da demisia pentru a nu fi demis de catre vechea garda a PNL care il asteapta nerabdatoare sa aiba un esec. In acest context a aparut si recenta scrisoare a D-lui Chiliman catre dl Chitoiu, scrisoare de o mare nesimtire care arata ca exista PNL-isti care ar prefera sa ramana Basescu numai ca sa scape de Antonescu.
Ca o concluzie, ziua interesanta va fi Luni, nu Duminica !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu