sâmbătă, 2 octombrie 2010

Cateva concluzii

Dupa aproape o luna de bantuit prin Indochina se cuvin si cateva concluzii …

Singapore este o societate cu o functionare perfecta. Poate ca nu exista anumite libertati dar sigur majoritatea covarsitoare nu le simte lipsa. Ideea ca legea este aceeasi pentru toti si modul aproape perfect in care este respectata sau impusa duce la un foarte placut sentiment de siguranta si respect. Ca filozofie statul acorda o mare atentie cetateanului dar nu ferindu-l de munca ci asigurandu-se ca bugetul este cheltuit optim si exclusiv in folosul acestuia. Nu pot decat sa fiu profund invidios pentru aceasta reusita. Poate ca ii ajuta si preponderenta chineza a populatiei ce are o abordare calma si reuseste sa tina sub control apucaturile altor segmente cum sunt indienii. Cred ca as putea traii linistit in Singapore, fara stres inutil si fara sa vad cu anii “un jmecher” daca mi-as putea permite … Se pare ca raportul dintre cost si rezultat in privinta calitatii vietii are o alura exponentiala, este incredibil cat de scumpa poate sa fie viata aici. Daca un localnic necalificat si ajutat de stat prin programe de locuinta samd poate traii cu 1500 euro / luna ca expat nu are rost sa incerci sub 10.000 … Sau poate devii vegetarian la 30 euro / kg de carne de vita ….

Bali este denumit “raiul pe pamant”. Nu sunt in intregime de acord, depinde de fiecare in parte ce inseamna asta pentru el. Doua avantaje sunt clare: oamenii foarte prietenosi din nastere si educatie si clima tropicala, mai exact jungla tropicala. De aceea eu as recomanda Bali doar pentru zona muntoasa, Ubud si altele asemenea. Statiunile litorale sunt inferioare din mai toate punctele de vedere celor turcesti. Inclusiv plaja si oceanul cu exceptia scufundarilor care te duc direct intr-un documentar NG. Preturile nu sunt mari dar nici mici, pot fi considerate adecvate pentru posibilitatile romanesti. In orice caz te simti confortabil, iti poti permite orice daca vrei neaparat.

Cambogia este o tara veche si noua in acelasi timp. Acum 1000 de ani erau un imperiu, acum 30 de ani si-au omorat 1/3 din populatie, in urma cu 7 ani au avut ultima confruntare civila. Am fost impresionat insa de modul in care se simte in cambogieni speranta si dorinta de mai bine. Progresul lor este accelerat, poate si pentru ca pleaca de foarte jos, si daca astazi 1 USD insenineaza ziua unui localnic nu cred ca va mai dura mult. Daca reusesc sa evite necazurile interne (la putere este o coalitie de parti ce s-au macelarit reciproc in anii 80) monumentele existente le pot aduce un aflux semnificativ de turisti. Astazi real ca turist esti bine primit peste tot, exista un concordat in favoarea ta ce practic te protejeaza de orice problema insa este greu sa treci constient peste prejudecati.

Ma simt obligat sa spun insa ca pentru prima data am simtit avantajul de a fi cetatean european. Oriunde am fost nu am avut nevoie de visa sau am primit-o pe loc, niciunde nu s-a pus problema sa-mi controleze bagajele considerandu-ma un risc, pacat ca in Singapore Romania inseamna exclusiv un consul beat ce omoara oameni si fuge de la locul accidentului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu