duminică, 4 iulie 2010

Filantropica, am invatat ceva ?

Seara aceasta am avut o surpriza demna de Filantropica … Stateam si asteptam parcat pe Mosilor la Pizza Hut cand se apropie de mine un tanar pe la 25 de ani care ma intreaba daca vorbesc engleza … si incepe o poveste cum ca-l cheama Alex, este designer de tricouri din NY si ca are probleme, totul intr-o engleza corecta cu accent american dar nu foarte pronuntat. Pe scurt povestea era cam asa … a venit de o luna in Ro pentru afaceri, peste 2 zile pleaca dar aceasta perioada a stat la “unii” carora le-a dat deja 3000 de usd pentru cazare dar inca le este dator motiv pentru care i-au confiscat lucrurile si are nevoie de 100 RON.
I-am spus ca-l pot ajuta “in proper way”, sa urce in masina si sa chemam politia, ii asigur translarea deoarece nu este legal sa i se retina lucrurile mai ales pentru o inchiriere la negru. La care-mi raspunde ca a facut contract cu cetatenii pentru 50 ron pe zi si ca a vorbit deja cu politia care nu a rezolvat nimic. Fiind cat se poate de lamurit i-am spus ca nu-i cred poveste deoarece “you are too stupid for an american”. N-a comentat nimic si a plecat mai departe.
Ironia exista in context. Cand a venit la mine ascultam pe radio RA o discutie cu o doamna de la Centru Cultural American prilejuita de ziua nationala, aceasta raspunzand la intrebarile venite de la ascultatori. Intrebarea mea ar fi fost de ce prezumtia de nevinovatie nu este acordata decat cetatenilor americani, noi ceilalti trebuind sa dovedim in avans ca nu vom face o ilegalitate cum ar fi cea de a incalca statutul de turist in US.
Oare eu ar fi trebuit sa-i acord aceasta prezumtie acestui vorbitor de americana ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu