sâmbătă, 5 martie 2016

Open Gov Week

 

Astăzi este ziua internațională a datelor deschise. Pentru noi este în același timp prima zi dintr-o săptămână de manifestări dedicate guvernării deschise. Vom avea în fiecare zi câte două evenimente, programul aici: http://goo.gl/3TtT8M

20160304_124116

 

Ieri am jurizat împreună cu doi colegi guvernamentali (M. Sănătății și AADR) și doi colegi din societatea civilă cele 5 propuneri primite pentru concursul Premiile OGP. Deși premiile sunt onorifice nu am putut să nu fiu dezamăgit de numărul și caracteristicile aplicațiilor înscrise. Acestea au fost:

http://opendata.cs.pub.ro/rodisair/ O aplicație cu o descriere promițătoare însă cu un UIX catastrofal. Colegii ne-ITiști nu au reușit să înțeleagă nimic din ea, eu i-am descoperit butoanele dar nu și finalitatea. Este o configurare a unei platforme open source, nu are prea multă contribuție proprie.

http://opendata.cs.pub.ro:3000/

Face ceva dar mult prea puțin. Măcar un zoom automat la o scală potrivită zonei de selecție putea să aibă.
http://ropwebmvc20160213092204.azurewebsites.net/ O aplicație tipică unei zile de hackathon – noi însă am avut o lună și așteptări pe măsură.
https://drive.google.com/file/d/0Bzv9tZe62sBcaXhIVmJkaWxTaEE/view?usp=sharing O aplicație destul de bine închegată, aspectuoasă. Eu nu am prea înțeles scenariul de utilizare – merge omul pe stradă, vede o firmă pe o clădire și vrea să vadă ce achiziții publice au făcut respectivii ? Pare mai degrabă potrivită pentru comis-voiajori !
/apps/details?id=com.statisticiromania.app Singura aplicație făcută corect și cu prezență în Market. Nu ne-a convins prea tare în privința utilității sale.

Îmi pare rău că la momentul lansării concursului m-au făcut colegii din societatea civilă și au introdus obligativitatea paradigmei open source pentru aplicațiile înscrise. Este o limitare contrară viziunii CE despre rolul datelor deschise, sper ca la anul să fiu mai atent.

În concluzie, avem un singur premiu și acesta merge la ”Harta banilor publici”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu