duminică, 9 iulie 2017

La Parlament


Am participat le ședința inaugurală a unui grup de lucru organizat de Comisia IT din Camera Deputaților în vederea studierii situației certificatelor calificate și depunerii unui proiect de lege legate de acestea. O inițiativă pentru mine surprinzătoare, din multe motive. A fost antamat public cu ocazia audierii in Comisie a desemnatului ministru MCSI Lucian Șova, este un subiect de nișă cu implicații executive, a fost inițiat de opoziție – USR – și, nu în ultimul rând, uitaseră să invite și SGG alături de celelalte instituții guvernamentale.

M-am dus deci destul de intrigat deoarece, după cum am mai spus, situația în acest domeniu putea să fie mult mai rea. În zona introductivă am aflat că reglementarea anumitor aspecte doar prin Ordin de Ministru (cea mai slabă tărie de normare) nu este ok, că normal ar trebui să existe o lege și că proiectul acesteia va fi asumat de întreaga Comisie IT. Și cu această ocazie, noi, reprezentanții executivului, putem spune ce ne doare și ce îmbunătățiri ne dorim. Pot să înțeleg acest argument la fel cum aș putea înțelege și faptul că foștii mei colegi din Cancelaria PM Cioloș simt lipsa unei activități cu rezultate palpabile și imediate.


Turul de masă a fost dominat de o atitudine respectoasă față de puterea legislativă, fiecare a spus câte ceva din experiența proprie. Eu am spus că și simpla urmare a exemplului UE, care și-a abrogat vechea directivă, prin abrogarea și de către noi a legii 455/2001 ar fi un mare pas înainte. MCSI nu dă semne în această direcție, legea ne încurcă fiind în contradicție principială cu Regulamentul EIDAS și jenând alte mecanisme decât certificatele calificate, deci de ce nu ?? … Parlamentul chiar este singura alternativă ca acest lucru să se întâmple. Mai surprinzător a fost dl CIO care, neprovocat, ne-a asigurat că nu vede oportună înlocuirea multelor infrastructuri PKI din instituțiile statului cu una singură, guvernamentală. Este surprinzător pentru că anul trecut a asistat fără argumente contrare când am încercat o astfel de organizare, chiar cu certificate calificate.

O fi bine, o fi rău ? Rezultatul contează, vom ști doar la final. Rezultatul este incert întrucât proiectul va fi asumat de Comisie prin vot iar membrii acesteia pot schimba textul după cum doresc. Mai am un oarecare scepticism că participanții guvernamentali vor ajunge la fiecare întrunire săptămânală, ar putea fi descurajați că practic cam aceleași teme și scenarii de utilizare se discută în grupurile de lucru guvernamentale dedicate CEI și documentelor electronice. Din acest punct de vedere, al coordonării activității, asimilând comisiile parlamentare ministerelor, nu cred că Parlamentul se poate apropia de sinergia unui Guvern sub autoritatea unei singure persoane – Primul Ministru. Va fi interesant și educativ de văzut cum evoluează lucrurile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu