duminică, 11 septembrie 2016

Efectul Ghinea la Diplohack

 

Vineri am fost membru în juriul Diplohack, un eveniment organizat de Ambasada Olandei cu sprijinul nostru. Ei au asigurat tot bugetul, noi am promovat evenimentul, practic în sală cea mai numeroasă categorie erau cei din programul guvernamental de internship. Au mai venit oameni interesați de oportunitatea de a relaționa cu membri ai ambasadelor și oameni atrași de premiul consistent.

14311271_1109746669113732_5315461858052119822_o

A exista chiar și un grafician care, pe parcursul zilei, a creat imaginea de mai sus pornind de la proiectele concurente. Evenimentul se înscrie într-o serie internațională care își propune să folosească date deschise (ale comisiei) europene pentru a genera idei de politici ale acesteia. Ca și în alte țări s-a deviat de la plan, toate proiectele s-au adresat situației românești cu multă bunăvoință și mai puțin consum de date deschise. Nici o problemă atât timp cât olandezii au fost de acord !

 

juriul Diplohack

Nu m-am putut abține și m-am contrazis cu echipa proiectului MOISE. Aceștia își propuneau o platformă dedicată întreprinderilor sociale (organisme non-profit care desfășoară activitate economică cu angajați din categorii defavorizate) în care propuneau o mapare a acestor întreprinderi și a angajaților eligibili. Când în mod explicit au indicat ca sursă de date deschise lista femeilor victime ale abuzurilor domestice le-am contestat viziunea. În argumentația care a urmat mi-au spus senini că, atât timp cât au număr de operator de date personale, pot prelucra oricum, orice date iar că ministrul Ghinea a promis să facă aceste liste disponibile către ong-uri !. Noroc că erau alocate doar două minute pentru întrebări așa că nu am apucat să ajung in situația să mă cert prea evident cu ministrul via discipolii săi. Ulterior am vorbit cu un participant angajat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale care m-a susținut indirect spunându-mi că există o dorință a ong-urilor dedicate acestor victime de a se modifica prevederile legale care îi obligă ca atunci când descoperă un astfel de caz să-l raporteze. Astfel s-ar reduce numărul de persoane informate de caz și implicit presiunea resimțită de către victimă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu