sâmbătă, 26 martie 2016

SAR zice că suntem cei mai buni !

 

Săptămâna aceasta am ajuns la un eveniment organizat de SAR dedicat achizițiilor publice și măsurării riscurilor specifice acestora. A fost un eveniment mic, în tonul celor normate în cadrul proiectelor cu finanțare europeană dar organizat greșit, disproporționat din punctul de vedere al conținutului, locației și participanților.

20160323_120136

 

Pornind de la datele din TED (o aplicație a CE care preia anunțurile din SEAP care depășesc o anumită valoare) ong-iștii maghiari care au fost subiectul întâlnirii au concluzionat că, din toată Europa, România are cele mai complete date de achiziții publice ! Și asta tocmai la SAR, cei care cu un an în urmă acuzau datele deschise publicate de AADR că sunt intenționat făcute să ascundă adevărul. Desigur că adevărul este undeva la mijloc, este însă interesant de văzut cum este acesta alterat de interese de moment.

Proiectul în general este simpluț. Au luat TED – o bază de date deja normalizată / formalizată – au selectat câteva câmpuri din acesta pe care le-au introdus într-un calcul aritmetic din care rezultă un indice al riscului de corupție. Apoi acest indice atașat fiecărei achiziții publice este agregat pe cumpărători, vânzători, etc. Având în vedere efortul masiv început în urmă cu 2 ani de relaționare a multor baze de date în beneficiul ANI și a altor instituții, efort care cu adevărat abordează acest subiect, este puțin frustrant să vezi cât de ușor se pun etichete de către amatori. Și cât de ușor sunt răstălmăcite acestea, a se vedea titlul acestei postări !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu