marți, 1 martie 2016

DESI

 

DESI este Indicele Economiei și Societății Digitale privind evoluția statelor membre UE în domeniul digital publicat anual de către Comisia Europeană. În mod constant România este codașă dar este oare o fatalitate ? Aș zice că nu dacă ne-am da și noi interesul. Primul pas ar fi să recunoaștem problemele, al doilea să avem pentru fiecare dintre ele un plan de acțiune.

Analiza situației prezente s-a rezumat la două poziții publice: MCSI a publicat pe FB o postare în care se referă doar la faptul că indicele procentului de conexiuni rapide din totalul conexiunilor la internet ne plasează pe locul 2, noi am publicat o postare legată de poziționarea pe locul 9 referitor la datele deschise.

În realitate cei 30 de indicatori aferenți celor 5 categorii ar trebui împărțiți între indicatori care reflectă direct activitatea guvernamentală (cum sunt cei din categoria 5. Digital Public Services care include și Open Data) și indicatori legați de activitatea antreprenorilor privați (cum sunt cei legați de conexiunile la internet). Apoi pentru toți indicatorii guvernamentali ar trebui să existe un plan de acțiune și o analiză a implementării acestuia de la an la an. Din păcate cu excepția Open Data nu știu să existe o astfel de abordare. Poate că nu este o coincidență că, în grupul indicatorilor guvernamentali, Open Data este de departe cea mai bună clasare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu