marți, 3 noiembrie 2015

OGP Summit

 

Aceasta a fost prima delegație în care nu mi-am mai cărat laptop-ul, prin urmare nu am putut posta în seara fiecărei zile iar la întoarcere entuziasmul mi-a fost erodat de oboseală și maldărul de lucruri de rezolvat. Voi încerca astăzi să punctez câte ceva despre acest eveniment.

OGP a devenit un proiect semnificativ pe plan internațional! S-a maturizat și iese din perioada rodajului, începe să producă efecte. O punere în context: acele țări care cred într-o implicare reală, democratică, a populației în conducerea societății prin transparență guvernamentală și consultare publică își asumă aceste principii prin aderarea la OGP și acționează aplicat în această direcție sub supravegherea și indrumarea prietenească a colegilor de organizație. Acele țări ce îmbrățișează o ”democrație originală” sau nu agreează atârnarea într-o astfel de organizație o ignoră fără nici un prejudiciu. Astăzi sunt 66 de țări membre, un procent admirabil dintre posibilele candidate.

20151027_093207

 

Aceasta este o imagine dintr-o reuniune a participanților cu rol de conducere națională. Cum funcționează practic ? Fiecare țară propune, în cooperare cu societatea civilă locală un plan de măsuri în direcția obiectivelor OGP. Acestea sunt inevitabil specifice contextului local, la fel și modalitățile de implementare. Este rolul aparatului OGP ca, sub îndrumarea Comitetului Director în care a fost aleasă de curând și România, să le evalueze și să discearnă neputința de reavoință. Deja sunt 2 acțiuni în desfășurare contra a două țări care nu au reușit să-și păstreze direcția, o viitoare excludere a acestora le poate fi stânjenitoare. În paralel societatea civilă națională , ong-urile locale, este încurajată să promoveze aceleași principii prin oferirea de recunoaștere internațională. De altfel chiar și ong-iștii români, mai pe fonduri norvegiene, ale organizatorilor sau chiar proprii au avut o prezență solidă la acest eveniment.

Prezența Primului-ministru român ne-a fost de mare ajutor ca imagine dar ne-a și complicat activitatea deoarece Radu a fost nevoit să participe și la celelalte întâlniri din afara lucrărilor OGP.

Cum se pune accentul pe rata progresului și mai puțin pe starea factuală, României i-au fost recunoscute eforturile ultimilor ani și a fost consderată un bun exemplu pentru țările est-europene și foste sovietice prin prisma situației inițiale oarecum similare. De altfel tema evenimentului organizat de noi a fost exact asta – apropierea de OGP a comisiei europene și a țărilor ce-și doresc să intre în UE.

Ca mai toate evenimentle de acest gen practic timp de trei zile într-o locație ofertantă ca spațiu s-au desfășurat în paralel evenimente tematice sau protocolare. Mai relevante sunt întotdeauna interacțiunile directe, din sală către panel sau tet-a-tet.

20151028_115532

Ceremonia oficială de deschidere a avut loc într-o foarte spectaculoasă sală decorată art nouveau, a suferit însă de o lentoare și diluare specifică locului.

20151029_115348

Principala zonă de lucrări, o curte interioară acoperită cu un material asemănător acoperișului Arenei Naționale din București.

22543003446_745b96d4bb_o

Majoritatea lucrărilor s-au desfășurat însă in astfel de săli – aici am fost surprins la un eveniment dedicat metodologiei de evaluare a rezultatelor OGP. Am stat cu colegele din Republica Moldova, domnul cu laptopul este responsabilul cu datele deschise din Banca Mondială.

20151027_192730

Fiind lăsat singur să particip la ”gala dinner” am murit de foame și plictiseală ajungând la astfel de ocupații ce nu-mi sunt totuși caracteristice. Cu plictiseala am rezolvat-o odată cu sosirea delegației din Moldova …

20151027_195728

… însă mâncarea a fost pur simbolică iar întârzierea începerii de 1,5 ore !

După cum spuneam, cele mai interesante lucruri apar în întâlnirile bilaterale, din păcate este inoportun să faci poze cu aceaste ocazii. Am avut un breakfast cu cei de la Open Contracting ocazie cu care am convenit ca, în aprilie când sperăm să se finalizeze proiectul SICAP (noul SEAP), să ne fie oaspeți în România și să lansam împreună conceptul – probabil prima implementare guvernamentală la nivel mondial. Au mai fost cei de la GODAN – o mișcare de date deschise dedicată nutriției și agriculturii. Cea mai spectaculoasă a fost însă întâlnirea cu dna. Megan Smith – U.S. Chief Technology Officer and Assistant to the President. Dânsa este un exemplu perfect de abordare pragmatică americană a unei probleme guvernamentale dificile – lipsa inovării în activitatea guvernului cauzată de lipsa de viziune a funcționarilor de carieră.

În special Radu dar și ceilalți colegi ai mei au avut la rândul lor întâlniri și discuții separate, totul se organiza ad-hoc prin email și WUp. Ne vor fi necesare luni de zile pentru a procesa această mișcare browniană.

22582124481_42641b92e9_o

Închei cu o imagine ce surprinde discursul lui Ovidiu Voicu de deschidere a evenimentului nostru, acesta fiind organizat, cum altfel, în parteneriat cu societatea civilă.

Ca o concluzie – un eveniment a cărui amploare a fost dedicată în special societății civile internaționale, o organizare pe care am putea cu ușurință să o egalăm beneficiind de sălile din Palatul Parlamentului, o prezență guvernamentală românască de impact și ong-iști români care au fost chiar vizibili. Ok4me !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu