marți, 8 septembrie 2015

d`ale zilei

 

Da, mi-am pierdut entuziasmul de a scrie pe blog. Motivele sunt neclare, poate doar am obosit …

Să revenim la evenimentele verii. În sfârșit avem noul cod fiscal. Întâi am avut o varianta best of both worlds, apoi o noua variantă la fel de unanimă din care au dispărut măsurile liberale. Normal, un L nu înseamnă nimic prin el însuși. Nu că promisiunile legate de salarizare au un mare viitor, sunt atât de credibile încât o mulțime de instituții încearcă să-și mărească salariile înainte de o nouă evaluare a posibilității de aplicare a salarizării unice fiind convinse că aceasta va fi din nou amânată.

 

În IT-ul guvernamental este criză și nu observă nimeni, publicul este interesat de violuri si arestări. CE ne-a impus o corecție / penalizare pe liniile de finanțare utilizate pentru proiectele IT guvernamentale. Nu știu de ce și cum s-a ajuns la asta, dacă sunt probleme de legalitate nu cred că este justificată, dacă este motivată de mulțimea de proiecte fără nici un rost atunci au perfectă dreptate. În orice caz, în cel mai pur stil comunist, penalizarea a fost distribuită egal tuturor, s-au căutat motive chiar ridicole numai pentru ca toate proiectele să aibă o corecție de 25%-15%. Efectele sunt semnificative: unele instituții de stat aflate pe autofinanțare s-au trezit că nu mai pot plăti ultimii 25% din banii datorați furnizorilor. Dintre aceștia unii au intrat în faliment, alții încearcă să execute instituțiile respective. La nivel uman corecțiile afectează managerii de proiect. Unii dintre ei sunt persoane ce-și prețuiesc imaginea publică, spre exemplu cadrele didactice din universități, și nu înghit ușor ideea că ar fi incompetenți sau hoți. Însă toți se gândesc că, în final, curtea de conturi va cere recuperarea prejudiciului și sumele, imense, le vor fi imputate lor. Urmarea este naturală – astăzi greu mai găsești pe cineva dispus să preia un proiect nou. O să avem din ce în ce mai multe procese între instituții guvernamentale și MFE – nimic normal sau de lăudat.

Anticipez că pe finalul acestui an vom avea în spațiul public un nou subiect fierbinte – protecția datelor personale. Acesta este unul dintre motive.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu