sâmbătă, 4 iulie 2015

Skopje

 

De curând am fost solicitat să susțin o prezentare la Skopje cu ocazia aniversării a 10 ani de existență a autorității macedonene pentru protecția datelor personale. Am avut parte de o audiență importantă, șefi ai autorităților similare din Balcani – în general țări non EU. Au și ei un foarte tânăr și carismatic ministru al MSI-ului local cu care am schimbat câteva idei. Așadar …

20150621_183424

aceasta a fost audiența …

 

20150621_174240

și aceasta agenda. Pe scurt am încercat să arătam folosele utilizării datelor în speranța ca protectorii datelor vor conștientiza ce este pierdut atunci când se opun by default în loc să incerce să analizeze fiecare caz în parte. Aceasta este o problemă reală, astăzi există un set de principii  / reguli izvorâte de la grupul Art.29 care sunt atât neclare în privința aplicării practice cât și ilogice / contradictorii privite global și aplicat. De aceea și autoritatea românească, atunci când dorește, amendează spectaculos companii multinaționale dintre cele care au în sânge preucuparea respectării legii, practic există întotdeauna o interpretare defavorabilă acestora. După cum le-am și spus – cel mai sigur computer este cel oprit dar asta nu este o soluție.

Revenind la Macedonia, aceasta este precum România anilor 90 la care se adaugă o fervoare constructivă mai apropiată de anii 80. În cazul lor nu este mania grandorii ci o politică de clamare istorică a identității naționale  ce impinge artificial și butaforic spațiul urban cu 3000 de ani în urmă.

DSCN4075

DSCN4060

Dacă Praga are un celebru pod cu statui, Skopje are două ! noi-nouțe !

DSCN4058

Nu mai puțin de 3 corăbii tip disneyland pe 500m de râu, am încercat să aflu la ce fac trimitere dar nu m-a lămurit nimeni. Culmea frustrării localnicilor este atrasă de sălciile – una este vizibilă in centrul imaginii – plantate în niște uriașe ghivece de inox.

20150622_090829

Singura construcție medievală este acest pod ce găzduiește la baza sa un grup statuar interesant.

DSCN4090

Există o fortăreață otomană ce oferă o amplă perspectivă. Se află într-un proces mai degrabă de reconstrucție decât de restaurare.

DSCN4086

DSCN4088

Da, există un interesant bazar turcesc, practic singura zonă istorică a orașului.

20150622_091816

Un singur monument dedicat istoriei moderne, rămas ascuns în spatele uneia dintre noile clădiri de inspirație clasică.

DSCN4113 DSCN4107

 

Este greu de explicat cât de mari sunt statuile de mai sus. În tot orașul sunt zeci de statui de bronz și marmură de marimi împinse la limita încadrării în peisaj, minim 4 metri plus soclul, desigur. În cocluzie cine are drum prin Skopje se poate opri 4 ore să privească cu curiozitate cele de mai sus.

DSCN4065

Cine nu are sensibilități arhitecturale poate vizia casa Maicii Tereza, originară din Macedonia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu