vineri, 17 iulie 2015

GLIT

 

Bineînțeles Murphy lucrează și decizia Primului-Ministru de înființare a GLIT a ieșit când nu aveam posibilitatea de a o susține prin contacte directe. Acestea sunt însă necesare întrucât demersurile ce noi le-am început încă de anul trecut au fost primite inițial cu dezinteres și suspiciune de către partenerii noștri instituționali forțându-mă să explic fiecare virgulă din text în ciuda clarității acestuia. Este sperăm o soluție pragmatică la o serie de probleme reale ale căror abordări anterioare nu au fost de succes.

În mediul guvernamental central  există un număr de sisteme/aplicații IT dar asupra acestora nu există o imagine de ansamblu centralizată. Cu ani în urmă MSI a încercat fără succes un recensământ ce a returnat timp de 6 luni faxuri cu tabele inutilizabile. A fost o inițiativă izolată, pompieristică, care nu a trezit entuziasmul instituțiilor guvernamentale de unde și calitatea outputului. Problema a rămas și a devenit acută odată cu înființarea CTE în cadrul căruia trebuie să forțăm interoperabilitatea datelor și să evităm apariția mai multor sisteme care fac același lucru. Pentru aceasta în mod evident trebuie să știm ce există astăzi, mai mult trebuie să avem o adevărată bază de date cu informații relevante.

 

Aceste sisteme sunt livrate de furnizor cu o perioadă de garanție și mentenanță mai scurtă decât cei, in medie, 5 ani cât este obligatoriu să funcționeze. Astfel apare momentul în care pentru buna funcționare este necesară achiziția de piese de schimb, update-uri la aplicațiile standard și chiar customizări impuse de schimbarea legislației sau impunerea unei noi interoperabilități. Din păcate bugetul care ar trebui să asigure aceste necesități este același cu cel din care se repară scaune sau se întreține liftul. Urmarea este că, mai întotdeauna, cererile departamentului IT rămân nesatisfăcute, o consecință tristă a ”prețuirii” IT-iștilor de către șefii instituțiilor care în general nu înțeleg cu adevărat aceste probleme tehnice. Fiecare Director IT de instituție prin participarea în GLIT și descrierea aplicațiilor pe care le păstorește va primi susținerea grupului în fața conducerii sale, un fel de peer review și, mai mult, poate chiar vom reuși ca mentenanța IT să aibă buget separat.

O altă țintă importantă este facilitarea relaționării dintre acești oameni. Dincolo de dificultățile tehnice și legale, pentru reușita interoperabilității guvernamentale este deosebit de importantă încrederea că cealălaltă instituție va procesa corespunzător datele ce i se pun la dispoziție. O bună relație directă între cele două conduceri tehnice este esențială și ne propunem să asigurăm cadrul necesar apariției acesteia. Am avut un exemplu mic dar relevant cu ocazia proiectului UEFISCDI, o mână de oameni care au descoperit doar atunci că au date de schimbat și vederi compatibile cu privire la utilizarea acestora.

Nu în ultimul rând trebuie să stimulăm schimbul de experiență. Trebuie să avem un cadru în care acești oameni cu o mare experiență practică să se simtă liberi să o impărtășeasacă, o țintă dificilă avănd în vedere sechelele lăsate de numeroasele conduceri sub care au activat. Pentru aceasta Cancelaria PM are rolul de organizator având cea mai bună șansă să-i aducă în Grup, Radu am convingerea că va reuși să le câștige încrederea iar CTE prin MSI să promoveze actele administrative necesare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu