sâmbătă, 4 aprilie 2015

O lună de recuperat …

 

În ultima vreme am intrat într-o incredibilă criză de timp, în mod firesc cu cât s-au întâmplat mai multe evenimente cu atât am avut mai puțin timp și energie să scriu despre ele. Prin urmare voi încerca să le condensez pe toate într-o singură postare.

Club OGP 12

 

Am ținut Clubul OGP #12 dedicat persoanelor cu dizabilități de vedere și modului în care administrația interacționează cu acestea. Pe parcurs s-a ridicat problema subtitrărilor posturilor TV, o problemă scump de rezolvat printr-un canal audio suplimentar cu dublaj actoricesc. Totuși mi-a trăznit o idee, televiziunea digitală (DVB-C, DTH, IPTV) transmite subtitrări separat de imagine, acestea fiind suprapuse în momentul vizionării. Chiar dacă textul este transmis ca imagine nu ar fi imposibil să fie extras din stream (are un avans de 2 secunde înaintea afișării), OCR-cizat și publicat ca text live pe internet pentru a fi consumat de un program de sinteză vocală sau, chiar mai bine, preluat si sintetizat vocal chiar de compania de cablu cu avantajul unei mai bune sincronizări. Este frustrant că, deși problemele legale le-aș rezolva, nu am cui să mă adresez să rezolve partea tehnică, este un proiect de doar un server pentru toate canalele deci prea mic pentru a putea fi pus în practică.

20150322_154755

Imaginea de mai sus surprinde un moment dintr-o activitate care mi-a mâncat 2 week-enduri, mai exact o discuție continuată într-o pauză. Oarecum surprinzător UEFISCDI a organizat un proiect menit să descopere cele mai bune metode de realizare a interoperabilității guvernamentale și, fiind moderator, am avut posibilitatea să invit anumite persoane esențiale pentru acest deziderat. A fost foarte util dându-ne posibilitatea de a dezbate fără constrângeri de timp, abordări mai generale ale problemelor practice de care ne lovim în activitatea zilnică. S-a discutat inclusiv despre așteptările publicului și despre faptul că interoperabilitatea ar putea fi perceputa ca o sabie cu două tăișuri – spre exemplu de curând am coordonat procesul de operaționalizare a unui sistem care va scădea semnificativ posibilitatea populației de a-și ascunde bunurile și veniturile în încercarea de a evita executarea silită. Ajutoarele sociale sunt un alt exemplu care va beneficia de existența noului curent de opinie de susținere a legalității.

20150402_105214

Imaginea de mai sus ține de o activitate căreia îi dedic trei zile săptămânal, voi reveni cu o postare dedicată la finalizare.

20150326_140620

Nu în ultimul rând am continuat activitățile legate de datele deschise. Imaginea de mai sus este de la dezbaterea publică organizată de MSI pe proiectul de lege dedicat transpunerii Directivei PSI. Nu am fost implicat în redactarea textului însă acesta va avea un impact semnificativ în eforturile noastre de deschidere a datelor guvernamentale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu