vineri, 6 februarie 2015

Din nou la bibliotecă

 

Dar de acestă dată chiar pentru Bibliotecă ! Ieri împreună cu Coaliția pentru Date Deschise am ținut un curs, sper, despre open data.

IMG_0239

 

Spun ”sper” pentru că eu, fiind blocat toată dimineața de altceva, am ajuns spre finalul prezentării Codrinei care tocmai adusese sala, compusă din angajați ai Bibliotecii Naționale și a altor instituții asociate, într-o stare de emulație prin exemple mondiale de deschidere și colaborare comunitară. Greu de explicat pentru cei care nu au vazut live fenomenul niciodată, este o evanghelizare care face pe moment omul să creadă în el și într-o societate mai bună, mai apropiată de utopie decât de cea curentă. Un fel de efect placebo, dacă crezi că se poate înseamnă că se și va întâmpla.

Recunosc că eram capsat după prima parte a zilei și mi s-a părut că se trecuse dincolo de fezabilitate, așadar mi-am schimbat pe loc focusul prezentări – nu foarte greu atăt timp cât am doar 4 slide-uri pentru 30 de minute. Am încercat să accentuez că datele deschise spre deosebire de software-ul deschis își propun în mod esențial să facă bani – profit, taxe, locuri de muncă. Nu este un aspect trivial, nici nu avem bine date deschise și, pe plan internațional, deja apar voci care teoretizează că rezultatul prelucrării acestor date ar trebui să fie obligatoriu gratuit. Chiar și în Romania, de curând, a trebuit să cenzurez în textul propus de partenerii noștrii pentru ghidul oficial de deschidere a datelor guvernamentale unele caracteristici definitorii ale licenței deschise care practic ar fi împiedicat folosirea comercială a acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu