marți, 9 decembrie 2014

Lisabona

 

Săptămâna trecută am fost în Lisabona cu prilejul unui eveniment care va fi subiectul unei postări ulterioare având la dispoziție o jumătate de zi pentru vizitarea orașului. În mod simplist eu împart destinațiile în funcție de răspunsul la întrebarea dacă aș putea locui acolo, iar în cazul Lisabonei răspunsul este DA!

20141203_171804

 

Mi-a plăcut clima, transportul în comun sau cu mașina niciodată suprasolicitat, faptul că orașul este împarțit în zone clar conturate ca stil arhitectonic și de viață. Este imposibil să nu găsești ceeace ți se potrivește.

DSCN3137

Spre deosebire de Roma și în pofida averilor strânse din colonii nu au monumente epatante – sunt sobre și funcționale.

DSCN3147

Muzeul marinei este extraodinar, dincolo de oricare dintre așteptările mele. Mai ales că acum citesc seria de romane Aubrey-Maturin cu acține in contextul vieții marinei militare engleze de sec XVIII – după unul dintre ele a fost făcut și fimul Master&Commander de acum câțiva ani. Și nu, nu au numai sute de machete …

DSCN3155

În drum spre aeroport am vizitat acvariul rămas în urma expoziției mondiale. O realizare tehnică deosebită, are o zonă centrală uriașă în care reușesc să conviețuiască ființe din ape net diferite ca temperatură și salinitate. Dacă în prim-plan avem o zonă tropicală, 10 de metrii mai în spate în spațiul deschis există pești de apă rece – posibil să aibă perdele de apă izolatoare pe principiul celor de aer de la intrarea în magazine ?

20141205_110150

20141205_104006

Nu pot să spun că am fost extaziat întrucât pe unii dintre locatari i-am cunoscut în mediul lor natural însă ca realizare tehnică este impresionant, iar ca oportunitate pentru copii de-a dreptul extraordinar !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu