duminică, 14 decembrie 2014

Club OGP #11 - Premiile OGP

 

Săptămâna aceasta am avut 2 evenimente. În primul ne-am sincronizat cu Ambasada SUA care a avut o masă rotundă despre OGP urmată imediat în acelasi loc de o sesiune festivă a Clubului OGP. Per total ziua nu m-a făcut deloc fericit și am să incerc să explic mai jos de ce.

20141211_124557

 

1. Ambasada a invitat și a fost onorată cu prezența câtorva parlamentari. Aceștia s-au inghesuit să ia cuvantul în fața d-lui Dan Thompson exprimând cele mai bune intenții apoi la pauză au plecat toți odată cu echipa ambasadei  nefiind  interesați de activitatea noastră din ultimul an.

20141211_142150

2. Între premii a existat unul dedicat celei mai bune aplicații. Au fost înscrise doar 6 aplicații. A câștigat voturile publicului o aplicație din categoria guvernării participative – o clonă de FixMyStreet. O idee bună dar neimpresionantă cât timp habar-nu-am dacă cele semnalate de cetățeni prin intermediul ei sunt băgate în seamă și rezolvate de cineva. Restul de 5 sunt aplicații de fructificare a datelor deschise și am avut nefericita idee a a vrea să văd în ce măsură sunt în regulă legal, spre exemplu respecta licența ROU-OGL sau CC-BY și afișează sursa datelor.

1. turism-augmentat-in-romania – aplicație a prietenilor premiați de la Smart City – nu pot verifica atribuirea sursei datelor întrucât nu merge pe S5

2. Istoria numelor de strazi din Timisoara – aplicație a prietenilor premiați de la Smart City – nu se atribuie sursa

3. cfr.webgis.ro – se atribuie corect sursa

4. http://www.cityalerts.info/ – momentan este un agregator de știri deci susține transparența, nu datele deschise

5 Legal – nu am putut să o vizualizez fiind aplicație de Windows Mobile – în capturile oferite nu apare menționarea sursei

6. http://politicalcolours.ro/ O aplicație veche a cremei activiștilor români, trecută prin hackathone și larg popularizată. Pentru încredere menționează sursa datelor afișate (publică dar fără drept de reutilizare implicit) dar în loc să se preocupe de cadrul legal al reutilizării lor se mărginește să avertizeze vizitatorii: ”By our knowledge, for any re-use of the data in a public commercial or non-commercial project please note that certain information may be protected by the sui-generis database right of some Romanian public institutions.”. Cu alte cuvinte pe noi nu ne interesează să arătam că am reutilizat datele legal dar dacă alții sunt interesați de acest aspect să fie atenți ce riscuri își asumă.

Acest drept de reutilizare este exact ce aduce noua directivă. Păcat că noi nu înțelegem că pe lângă drepturi vin întotdeauna și responsabilități.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu