marți, 4 noiembrie 2014

Am ales ?

 

De votat am votat, dar am ales ? Aș zice că nu, am avut parte de cea mai imaterială campanie electorală, absolut inutilă. Oriunde mi-am îndreptat curiozitatea nu am găsit răspunsuri, să nu mai vorbesc de certitudini.

Victor Ponta nu poate spune dacă a fost spion, fiecare să creadă ce vrea. Victor Ponta nu poate spune dacă intenționează să înfrâneze DNA, fiecare să creadă ce vrea. Așa că electoratul său îl găsește cool (chiar dacă nu cunoaște termenul) iar aparatul PSD trage în campanie chiar dacă nu are garanții.

Klaus Iohannis pare om serios. Mai multe nu am reușit să știu despre el. Candidează ca membru PNL dar în orice poză de care îmi amintesc este înconjurat de figuri PDL. Asta nu pentru că erau numeric preponderenți ci pentru că valul adus de Antonescu de persoane fără carismă a fost continuat cu ocazia ultimului congres de un alt val de figuri care nu-mi spun nimic. Unde sunt vremurile în care PNL-AT avea un poster cu 5 membri în linie despre care, ca simpatizant, aveai aprecieri calitative și dezbateri comparabile astăzi doar cu cele despre sportivii de top ? PNL a fost un partid elitist în care valoare complexă individuală era dominantă în fața capacității de a funcționa într-o depersonalizată mașină de partid. Astăzi își alienează personalitățile și cedează într-o competiție internă cu mașinăria PDL exact pe schema darwiniană, cel mai adaptat / eficient devine dominant. Este un moment de totală depersonalizare a singurului partid istoric rămas in România. Eu nu pot să apreciez un aparat eficient cât timp constat că toate partidele românești sunt departe în acțiunile lor atât de doctrina asumată cât și de voința membrilor simpli.

C.P. Tăriceanu prin ruperea în PLR a răspuns unei conjuncturi reale, de moment, în dauna unor principii și tradiții. Putea să aștepte, viața l-ar fi recompensat.

De Elena Udrea imi este frică să aflu ceva nou, imi este preadeajuns ce știu deja. N-am avut cum să evit să aflu că stă bine sus în ierarhia hoților având pile la parchet. Nu mă miră că a reușit să finanțeze campania PMP mai bine decât candidatul inițial.

Monica Macovei a avut, îmi spun colegii, cea mai bună campanie pe online. A reușit să convingă un paradoxal electorat educat și neinformat. Sau invers ? MM a fost, în termeni simpli, un despot luminat – a folosit abordări nedemocratice pentru a sprijini justiția și democrația. Maurul și-a făcut datoria dar nu vrea să moară, astăzi tânjește după gloria de altădată. Eu vreau însă un președinte de alt tip, de ce nu a întârziat Ion Rațiu cu al său papion 30 de ani ?

Și uite așa în turul doi o să votăm pro sau contra Ponta/PSD. Halal alegere !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu