miercuri, 12 noiembrie 2014

Agenda Digitala 2014-2020 lansata de MSI

 

Astăzi MSI a organizat lansarea publică a proiectului strategiei Agenda Digitală pentru România în aula BCU și într-o organizare cât mai festivă. În sală au fost miniștrii și secretari de stat, personal MSI și al instituțiilor dependente, reprezentanți ai industriei și asociațiilor profesionale precum și câțiva ziariști.

 20141112_094708

 

Ca să nu o luam cronologic voi spune scurt că Minsitrul Cotovelea a avut chiar două intervenții, au mai fost doi domni profesori universitari dintre care unul a omorât audiența și Diana Voicu care a prezentat aspecte ale strategiei.

20141112_111024

Textul strategiei îmi era cunoscut în toate etapele nașterii sale iar, vorba Ministrului Cotovelea, dacă 7 genii o scriu în paralel nu va semăna una cu alta. Așa că mă rezum la două critici. Prima, legată de o abordare izvorâtă de la CE, este legată de accentul pus pe life events. Acestea sunt foarte utile ca măsură a gradului de digitalizare a societății dar nu cred că pot fi un scop în sine. Mai degrabă cred în cealălaltă abordare – enterprise architecture. A porni proiecte mamut pentru fiecare dintre life events riscă să lase în spate găuri sistemice fără a garanta realizarea proiectelor. Proiectul cu actele de stare civilă este un bun exemplu. O a doua critcă este legată de prezența numeroaselor anacronisme și inadvertențe rezultate din evoluțiile ultimilor 2 ani de când a început scrierea textului. În opinia mea ar fi trebuite aduse la zi și pasajele mai vechi. În încheiere trebuie să remarc optimismul Ministrului care a declarat adoptarea strategiei prin HG un amanunt birocratic – istoria ne arată că circuitul de avizare a ciopârțit documente mult mai scurte și mai simple decât cele 170 de pagini ale strategiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu