joi, 12 iunie 2014

Clubul OGP #5

 

Ediția din 11 Iunie 2014 a Clubului OGP a fost realmente deosebită. A găzduit ediția românească a trainingului Open Data Support oferit de Comisia Europeană. Am ales deliberat o agendă grea, cu orientare spre aspectele practice explorate în vederea definirii viitoarelor politici europene. Scopul a fost dublu, atât training cât și feed-back din partea sălii referitor la conceptele prezentate.

DSCN1364

Speakerul a fost Nikos Lautas din partea PWC, companie angajată de CE pentru servicii de consultanță în definirea conceptelor, standardului DCAT și a platformei pilot de centralizare a metadatelor - ODIP. Am făcut tot posibilul pentru popularizarea evenimentului și am avut un record de audiență după cum se vede mai jos.

 

DSCN1351

Este drept că după două ore numărul s-a redus simțitor, anticipam că așa se va întâmpla dar ambele teme ne erau de mare importanță. De la prima temă, axată pe calitatea datelor și metadatelor am dorit ca într-un cadru de natură europeană să li se comunice reprezentanților guvernamentali că publicarea datelor nu trebuie împiedicată de dubii asupra calității acestora atât timp cât potențialului utilizator i se prezintă o evaluare corectă a posibilelor probleme. Tot pentru ei a fost și trecerea rapidă prin RDF ca tehnologie de publicare a datelor cu păstrarea unui anume control asupra acestora.

A doua temă a fost foarte tehnică, cu aplicabilitate asupra viitoarelor portaluri naționale, inclusiv la noul portal al comisiei publicdata.eu a cărui procedură de achiziție va demara vara aceasta. Așteptăm cu mare interes acest caiet de sarcini avănd speranța că produsul rezultat va fi disponibil într-o licență open source.

În concluzie, chiar dacă le-am dat multora dureri de cap, cel puțin pentru mine a fost un eveniment foarte util, un punct ferm de sprijin pentru activitățiile viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu