joi, 8 mai 2014

Big Data de Romania

 

Astăzi am fost la evenimentul Big Data organizat de Computerworld respectiv de către Dna. Gorodcov. A fost un nou eveniment de tip PR prin care organizatorii oferă o audiență sponsorilor pentru ca aceștia să-și transmită mesajul. În desfășurarea evenimentului partea dedicată beneficiarilor IT (panelul de final) nu a mai existat, partea academică s-a limitat la un gest de curtoazie la adresa proprietarului locației iar partea guvernamentală a fost prezența Direcției Topografice Militare cu o prezentare mult scurtată. Totuși nu a fost o zi pierdută … să vedem însă mai întai rezumatul.

Omnilogic prin Dl Gabriel Marin ne-a prezentat piața internațională și s-a plasat la nivelul acesteia comunicându-ne efortul dânșilor de a-și construi expertiză in Hadoop. Interesant la final, ne-a sfătuit direct să ne luăm gândul de la o protecție reală a datelor personale. ESRI Romania ne-a comunicat ca produsul lor GIS include posibilitatea tehnică de a-și extrage date conectânduse la sisteme big data / Hadoop. APC ne-a prezentat tehnologia datacenter-elor modulare / prefabricate. Geo Strategies a prezentat expertiza dânșilor în curățarea datelor.

Mai interesante au fost discuțiile aplicate țării noastre pe care a fost orientată și prezentarea EY. Concluzia unanimă a fost că în Romania big data nu există și nici nu va exista prea curând în termenii definiției aplicate astăzi în vest. Motivul vine din lipsa cererii din partea managementului (inclusiv privat) și din lipsa depozitelor de date cu adevărat mari. Am fost măgulit să văd că programul guvernamental open data a fost menționat de 3 ori ca posibilă sursă de big data ! Din păcate după ce eliminăm datele personale (sănătate, identitate) și secretele fiscale (declarații și plăți impozite) nu mai rămân prea multe domenii guvernamentale pasibile de a avea big data … poate ceva măsurători de senzori din domeniul protecției mediului. Iarăși au fost declamări ipocrite a lipsei de viziune /calitate a administrării guvernamentale – din partea unor implementatori care au furnizat fără pic de mândrie profesională proiecte supradimensionate și fără rezultate sau a unor ziariști gata să bage pumnul în gură celor care atacă aceste proiecte. Înafară de Dl Marin nimeni nu a punctat faptul că, atunci când tehnologia va fi matură și vor exista rezultate vizibile direct publicului (profilări agresive cu impact în prețul și promovarea produselor de larg consum), va exista o confruntare în privința drepturilor personale iar eu, spre deosebire de dânsul, anticipez că aceasta va impinge puternic înapoi această activitate obligând-o să investească masiv în mecanisme de control al prelucrărilor de date.

Pe parcursul prezentării Geo Strategies referitoare la curățirea datelor (exemplul lor consta în uniformizarea adreselor poștale din bazele de date) mi-am dat seama că acestă activitate în subsidiar realizează și o evaluare a calității datelor. Voi incerca să văd dacă putem prelucra datele din portalul open data ca un eșantion pentru evaluarea calității datelor guvernamentale – o informație necesară și importantă pentru interoperabilitatea guvernamentală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu