luni, 23 decembrie 2013

eRomania eLansată

Astăzi am participat, în virtutea job-ului și nu a faptului că am contribuit la construcția sa cum poate că ar fi fost normal, la lansarea portalului eRomania. Văd că Hotnews scrie pe larg aici despre eveniment. Pentru că spre final ziariștii insistau pe o anumită direcție iată și opinia mea …
eRomania a fost conceput din start, din mandatul ministrului PDL Sandu, cu un caiet de sarcini foarte abil în neclaritațile sale. Îndeajuns să sperie toți ofertanții a urmat o procedură de atribuire cu probleme în viziunea Corpului de Control al Primului-ministru , o adjudecare la uriașa sumă de 50.000.000 RON și o perioadă de implementare ultrarapidă în care a apucat să fie plătită 1/2 din valoare. Apoi Ministrul Sandu a fost înlocuit de către colegul său de partid, Dl Vreme iar angajații ministerului nu au mai vrut să semneze nici o acceptanță. La acel moment se livrase o colecție de pagini statice cu un conținut minimal, pe alocuri inexistent, pentru fiecare localitate din România iar aceștia au refuzat să interpreteze debalansat un set de criterii debalansate, totul într-o singură direcție. Miniștrii Vreme și Mustea au fost blocați neputând denunța și nici cauționa activitatea colegului Sandu. Astăzi furnizorul numește această perioadă ”lipsă de viziune din partea ministerului”.
20120704_094806
sapaturi in istoria proiectului eRomania
Odată cu venirea ministrului Nica s-a pus cu adevărat întrebarea ce se face mai departe. Subiectul a fost dat in răspunderea secretarului de stat Ovidiu Artopolescu care a început cu un audit intern apoi a schimbat comisia proiectului numind-o în frunte pe Diana Voicu și pe mine membru pe latura tehnică. Prima lună am aprofundat caietul de sarcini și am evaluat modul în care funcționalitățile existente răspundeau dezideratelor enunțate in caietul de sarcini, de aceasta dată fără părtinire. Am intrat într-un frecuș destul de intens cu furnizorul care susținea că acestea erau deja rezolvate singura problemă fiind contentul (texte și fotografii). Având susținerea ministerului Diana s-a impus și s-a început refacerea aplicației conform cerințelor noastre, o bună parte dintre idei revenindu-mi. Astăzi se poate vedea această aplicație rescrisă. Eu am plecat odată cu apariția guvernului Ponta II, Diana mai târziu pe motive medicale, așa că finalizarea a fost făcută în mod firesc de către Dl secretar general Kalapis ca fiind cea mai relevantă persoană dintre cele ce au asistat și la demararea proiectului.
20120827_125341
intalnire comisie eRomania cu programatorii - august 2012
Ca o concluzie, faptul că cerințele tehnice erau vag descrise și că nu exista o separare valorică între aplicație și content s-au întors din favoarea în contra furnizorului. Astăzi s-a scos maximul posibil din platforma hardware și SO achiziționată si deja plătită ceeace ce cred că este cea mai bună finalitate. Altfel ministerul ar fi ajuns în justiție cu furnizorul și banca finanțatoare cu rezultate incerte dar sigur nefavorabile pentru toți, cel puțin la nivelul imaginii. Am convenit că în Ianuarie vom testa modulul de BI din eRomânia conectând-ul la Portalul Național Open Data și oferind datelor deschise o valorificare superioară. Solutia de BI este un exemplu clar al modului in care a fost negandită arhitectura inițială lipsindu-i si necesitand posesia anterioară sau achiziția individuală a  InfoSphere Design Studio  Se pare că furnizorul și-a asumat o perioadă lungă suplimentară de suport si îmbunătățiri, există cu adevarat o șansă pentru un rezultat realmente util de care nouă, celor implicați, să nu ne fie în nici un caz rușine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu