vineri, 1 noiembrie 2013

Open source, open to trouble

De ani de zile am tot asistat la discutii aprinse despre adoptarea software-ului Open Source mai intai in mediul comercial iar in ultimii ani in administratie. Pana de curand am fost oarecum prudent, pe de o parte promotorii open source aveau tonul unor adepti spre deosebire de cel al unor consultanti iar pe de alta parte nu prea imi venea a crede ca in lumea larga o gramada de prosti dau o gramada de bani degeaba.

Uite ca m-a ajuns si pe mine, si inca in cea mai proasta postura, integrat in ecosistemul administratiei de stat. Portalul guvernamental open data este o instalare standard al aplicatiei CKAN, aplicatie pusa la dispozitie in sistem open source de catre creeatorii sai, OKF. Nu a fost practic o alegere, m-am simtit obligat sa recurgem la ea din motive de imagine, costuri directe si compatibilitate cu alte portaluri similare europene.

Recunosc ca nu a fost dragoste la prima vedere, dimpotriva. Este livrata sub forma unui bloc integrat de mai multe aplicatii, pentru simplitate ii citez:

CKAN is built with Python on the backend and Javascript on the frontend, and uses the Pylons web framework and SQLAlchemy as its ORM. Its database engine is PostgreSQL and its search is powered by SOLR

Nu are rost sa intru in amanunte dar opinia mea curenta este ca are o arhitectura si o executie mult prea complicate pentru ceeace livreaza. Noi avem oameni veniti din mediul privat unde si-au gasit aprecierea dar folosind alte tehnologii si platforme. Este logic sa nu fie entuziasti in a lua in piept cateva produse noi si exotice cu care nu vor face bani in viata postguvernamentala. Iar programatori seniori de Python nu gasesti pe toate drumurile si in nici un caz la 600 euro/luna. Ramane sa gasim un numar de voluntari priceputi, numar destul de mare incat sa avem o siguranta statistica in existenta acestui suport. Pana acum, multe declaratii de bune intentii, sa vedem ce se va intampla.

Astazi am avut o problema majora de functionare a portalului care facea ca cele mai interesante dataseturi sa nu fie accesibile. Nu se poate spune ca am rezolvat-o, am ocolit-o. Chiar daca ne ascundem dupa stadiul declarat de beta totusi a fost o surpriza mai mare decat asteptarile mele. Deci nu ne ajuta la imagine.

Despre costuri, variante alternative, notiuni precum cloud computing sau DCAT voi mai scrie candva, cand voi avea o perspectiva mai completa si mai linistita ….

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu