joi, 31 octombrie 2013

SEAP download

Astazi am publicat probabil cel mai important set de date din Portalul Guvernamental Open Data ... Il puteti gasi aici si este exportul achizitiilor publice incheiate din 2007 pana astazi. Este un export din SEAP, un download dificil atat ca marime cat si ca intelegere a datelor.

Nu am putut pastra normalizarea datelor din aplicatia SEAP deoarece schema este prea complexa implicand zeci de tabele. Am generat in schimb exporturi cat de cat inteligibile in excell, cu doua caveat-uri:

  1. Anumite valori monetare au foarte multe zecimale (o poveste veche care vine de la denominarea leului) si care vor confuza excellul, pentru un programator sau utilizator expert nu sunt insa probleme
  2. Anumite achizitii au achizitii subsecvente (loturi) ceeace multiplica informatia din stanga join-ului. Exista un pericol ca cineva in graba sa traga un total pe o coloana astfel multiplicata obtinand rezultate aberante, pe de alta parte join-urile nu sunt un exercitiu facil pentru excell-isti. Vom vedea reactiile si vom incerca sa ne acomodam la majoritate, eventual printr-un nou export.

Cred ca se poate consuma un an intreg exploatand aceste date. Pentru a recreea baza completa pornind de la CSV-urile publicate va fi insa nevoie de o varianta free de server sql. Este absolut necesar sa se acceseze in paralel SEAP-ul la adresa aceasta si sa se compare afisarea vizuala a unui contract cu datele downloadate pentru a se putea intelege corect structura, relationarea si semnificatia lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu