sâmbătă, 16 februarie 2013

Atlas Shrugged–mai mult decat un SF

De curand am dat peste primele 2 parti (din total 3) ale ecranizarii romanului Atlas Shrugged. Titlul face referire la Atlas, cel care in mitologia greaca tine lumea pe umerii sai, si despre care ne putem intreba de ce si cat ar mai face-o. Atlas scuturandu-se (o posibila traducere a titlului) de aceasta povara este o imagine ce ilustreaza una dintre ideile acestor filme.

La prima vedere este un SF misterios. In realitate este un manifest filozofic si politic. Chiar daca tusele mai groase sunt inevitabile, pe principiul bate saua sa priceapa iapa, mesajul este transmis clar. Un exemplu:

Când banii vor înceta să mai fie unealta dintre oameni, atunci omul va deveni
unealta omului. Sânge, bice, lanţuri sau dolari.
Alegeţi.
Nu există altă alternativă.

Nu este nici pe departe prima opera artistica cu un astfel de scop. Prima care imi vine in minte este desigur Mizerabilii de Victor Hugo. Sunt multe altele, preponderent purtatoare a unui mesaj socialist / umanist. Daca socialismul se axeaza pe individ, pe drama personala a acestuia careia societatea trebuie sa-i gaseasca rezolvare, filozofia scriitoarei Ayn Rand intrupata in aceasta opera arata ca societatea se bazeaza si este sustinuta de motivatiile “egoieste” ale acelor oameni care nu asteapta de la altii solutionarea problemelor proprii. Ideea este dezvoltata apoi pe directia relatiei politician – om de afaceri incapabil de a creea o afacere cu adevarat viabila, doar o afacere care reclama sustinerea statului pentru un iluzoriu succes. Pentru mine acesta a fost un punct sensibil, am vazut destule companii si manageri care nu ar putea exista fara o buna relatie cu statul.

Cum s-ar spune filmele mi-au cantat in struna, le-am vazut cu mare placere, imi pare rau ca nu au avut un mare succes de casa dar cred ca este foarte bine ca au fost facute. Era nevoie si de un astfel de film in avalansa de modalitati prin care astazi se captureaza si se vinde liberul arbitru al cetatenilor.

Inca ceva … zau daca am inteles de ce pe vremuri filmul 1984 era considerat subversiv. Esenta problemelor comunismului a fost de natura economica, aceste doua filme le abordeaza mult mai incisiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu