miercuri, 1 iunie 2011

Programul economic USL

L-am asteptat cu o mare curiozitate, vroiam sa vad cum impaca cele 2 genomuri atat de diferite…. Au iesit cu ideea unui impozit pe venitul persoanelor fizice diferentiat pe praguri de venit: 8% ,  12 %, 16%.

Nu sunt dezamagit – nu ma asteptam la ceva mai bun – dar sunt departe de a fi fericit …

image

Impozitul este in primul rand un principiu. El marcheaza plata serviciilor din cadrul contractului social dintre stat si cetatean. In afara de zeciuiala bisericeasca nu exista o traditie, o anumita valoare optima a impozitului. Acesta poate evolua in functie de conjunctura sau istorie … principiul trebuie insa sa ramana acelasi. Acesta este principiul cotei unice, principiu pe care eu il sustin considerand ca inglobeaza o cantitate satisfacatoare de solidaritate sociala.

Astfel astazi  se renunta la cota unica. Pentru mine argumentul ca unora le scade taxarea iar celorlalti le ramane constanta este inca o jignire a inteligentei mele / noastre. Se transforma un principiu de baza intr-o tocmeala ieftina ce incurajeaza cetatenii sa se faulteze (taxeze) reciproc. Repet, nu conteaza valoarea absoluta a impozitului ci caracterul lui discriminatoriu. Noroc ca sunt doar vorbe … ma intreb ce se va intampla insa in preajma alegerilor daca aceasta idee va ramane , ceeace eu nu cred ( am impresia ca aventura USL va afecta serios PNL ) , suspectez ca multi simpatizanti sau chiar membri vor vota cu PDL. Oamenii inteligenti privesc intotdeauna spre viitor in timp ce razbunarea este intotdeauna arma prostilor …

2 comentarii:

  1. Va fi din nou vot negativ

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate este posibil ... nivelul electoratului este foarte scazut, nu intelege mai nimic. Spre exemplu reducerea impozitarii se putea face prin cresterea deducerilor personale fara a sacrifica cota unica insa 90% nu ar intelege despre ce este vorba cu toate ca efectul financiar este acelasi.

    RăspundețiȘtergere