joi, 9 iunie 2011

Istoria ANSE partea VI

Aceasta postare rupe oarecum firul cronologic fiind dedicata “epocii de aur”, acelor oameni si mentalitati care au adus Euromedia detasat pe primul loc. Voi fi total subiectiv, este inevitabil …

Mariana Peiu - Maru Analizand  activitatea departamentelor am descoperit-o pe Mariana Peiu aka Maru. Aceasta era o programatoare autodidacta care-si facuse un programel ce o ajuta in activitatea sa de emitere facturi. Ulterior am luat-o in departamentul meu unde a fost singurul meu ajutor, administra baza de date si facea mici interventii in aplicatie. A fost una dintre cele mai frustrante zile cea in care m-a anuntat ca pleaca. Astazi este Maica Teodosia in Manastirea Nera.
Gabi Hopartean Gabi Hopartean este in Euromedia din 1996. La inceput tinea in excell datele media apoi a trecut pe anse. Are o capacitate remarcabila de a acorda atentie egala si de calitate unei activitati repetitive intinsa pe intreaga zi de lucru. Este recordman in intelegerea filozofiei si modului de lucru anse. Din pacate dupa 2003 nu s-a oferit si nici nu a fost solicitat sa preia activitatea de training si control a userilor, task care de altfel nu a fost alocat de atunci ceeace a dus la mari probleme in timp.
Cristina Pavlovici Cristina Pavlovici a jucat acelasi rol precum Gabi dar pentru departamentul vanzari. Cu rapoartele anse si cu consolidari in excell reusea sa produca absolut orice raport cerut de management. La un moment dat a fost deturnata spre o pozitie de management despre care am scris aici. Astazi activeaza in departamentul media al Euromedia apelandu-se doar la o mica parte din posibilitatile sale.
Ioana Bajenaru Ioana Bajenaru a venit ca asistenta a primului CFO angajat de Advent fiind orientata spre realizarea rapoartelor financiare. Fiind competenta in excell si cu deschidere spre tehnologiile moderne a fost initial interfata mea cu departamentul financiar, apoi project manager Anse. Am colaborat optim (fara incrancenarea specifica) in construirea interactiunii dintre anse si contabilitate atat ca module cat si in reconcilierea datelor. Ultima pozitie in Euromedia a fost de contabil sef care cred ca a plictisit-o crancen !
Lidia Gherghiceanu / Bazgan Lidia Gherghiceanu (astazi Bazgan) a intrat in Euromedia ca asistenta a lui Florin Tuca dar toata lumea a suspectat-o si s-a pozitionat fata de ea ca fata de viitorul director media. Nu a fost asa, a plecat din companie dupa ceva ani si doar cand s-a reintors a ocupat aceasta pozitie. Initial avea ca task sa exploateze Anse in beneficiul directorului general. A ajutat semnificativ la definirea si mai ales verificarea unor raportari globale de genul gross-margin gasind procedurile practice de exploatare optima a acestor informatii. Astazi traieste in US.

Mai sus m-am limitat la un Top 5 al oamenilor care au contribuit la reusita Anse. Cu toate ca mi-i consider pe toti apropiati nu au facut-o din dragoste pentru mine. Acum 10 ani acesti oameni si multi altii isi iubeau cu adevarat munca si puneau suflet in reusita ei si implicit a companiei. Am sa dau doar doua exemple …

Gabi Dragos se ocupa de productie. Deoarece panourile “lui” nu se vindeau fiind acuzate pozele s-a apucat din proprie initiativa si a marcat cu galben panourile pe aproape 2.000 de imagini din sistem, activitate in afara orelor de program. Alta situatie: la un moment dat exista o controversa intre PMB si primariile de sector in privinta dreptului de avizare a prismelor, TVR avea prin Euromedia un cub in fata la Casa Scanteii. Intr-o seara Mihai Roman care era director media Bucuresti  afla ca Sectorul 1 vrea sa darame cubul care era autorizat de PMB (sau invers). Da alarma, inclusiv la TVR, si se repede la locul faptei … Urmarea ? Seara la stirile de noapte ne vedem colegul cum ia cu mainile de piept pe inspectorul primariei si il scutura tipand la el ca afisajul este autorizat si sa nu indrazneasca sa se atinga de el. A doua zi nu era deloc mandru de acest comportament anticetatenesc totusi eu il consider elocvent pentru gradul de implicare al angajatilor acelor vremuri.

Vremurile fuse si se duse … Pentru cei de astazi, chiar daca au prins acele vremuri, jobul este doar o sursa de venit. Dupa parerea mea ruptura s-a produs sub conducerea Monicai Magureanu. Aceasta avea obiceiul de a se ocupa personal de foarte multe proiecte in paralel in care restul colegilor erau implicati si informati in need-to-know basis. Si-a apropiat mai mult fosta echipa Betacons si astfel perceptia a fost a unui management arbitrar, inchis, subiectiv si taios care a taiat orice sentiment de echipa si coparticipare a marei mase a angajatilor. Acestia s-au multumit initial sa execute ordinele primite chiar daca nu le intelegeau sau agreeau apoi s-au delimitat pana la punctul in care s-a rupt perceptia salariului ca o recompensa a rezultatului. Au existat destule persoane, mai ales la momentul disponibilizarilor, care au aratat ca privesc salariul ca un drept sau o favoare acordata de unii altora ignorand complet necesitatea sprijinirii lui pe o activitate oneroasa.

Acest subiect nu este atat de tangential pe cat pare. Cand am realizat Anse oricine se simtea confortabil sa spuna oricui, inclusiv D-lui Draghici sau Directorului General, ce crede ca nu merge si sa puncteze obiective de atins. Astfel a iesit o aplicatie manusa pentru activitatea Euromedia timp de 12 ani, valoarea ei venind din modul de lucru si nu din tehnologia inevitabil demodata. Astazi angajatii incearca sa-i spuna sefului ce cred ca vrea acesta sa auda si-si sicaneaza colegii pentru a-si marca teritoriul. Nu am mai auzit de ani buni ca cineva sa se bucure sincer si dezinteresat de reusita unui coleg, fie ca acesta a semnat un contract sau orice alta realizare pentru companie. Evident, cele de mai sus, au exceptiile lor fiind impresia mea generala si neobiectiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu