marți, 9 martie 2010

Prin noi insine, ACUM

Acesta este titlul motiunii cu care Crin Antonescu a castigat un nou mandat de Presedinte PNL. Am procurat-o cu greu si intr-un format incomod cu toate ca m-as fi asteptat sa fie disponibila din timp macar pe site-ul personal al candidatului. In fine, acesta este documentul iar mai jos  coperta ...


Chiar daca nu a fost nici un dubiu privind castigarea de catre Crin a mandatului de presedinte si de catre Dl. Chiliman a pozitiei de similare in PNL Bucuresti nu trebuie ignorat acest document. L-am citit cu atentie si pot spune cu sentimente amestecate ... sunt cateva idei principale , cu unele rezonez, cu altele mai putin.
  1. PNL este si trebuie sa fie perceput ca singurul partid de dreapta si principalul partid de opozitie. De acord cu dreapta, nu prea inteleg cum poti interzice altora sa fie in opozitie ... Daca "opozitia" este insa un concurs in care se puncteaza motiuni de cenzura si combaterea oricarui act guvernamental incep sa am o problema: fiecare act / decizie trebuie combatuta pentru ceeace este si nu pentru origine. Daca maine PDL se apuca sa dea legi liberale ne opunem sau ne bucuram de aparitia lor ?
  2. PNL trebuie sa-si largeasca orizontul doctrinar acoperiind si alte curente apropiate cum ar fi crestin-democratia. Cred ca este principala cale prin care se vrea atingerea procentului de 30%. Dupa mine, intr-o tara de asistati sociali fara cultura reusitei individuale si 20% pentru un partid liberal este o realizare extraordinara. In motiune se propune adoptarea valorilor crestine si a Bisericii Ortodoxe ca institutie si includerea lor in platforma de comunicare. Acestea nu sunt valori liberale, liberalii lasa fiecarui individ dreptul de a-si construi propria constiinta si viziune a vietii sub conditia respectarii legilor in vigoare. De 20 de ani mi-a fost jena pentru Ion Iliescu vazand-ul ridicand coliva chiar daca avea uneori scuza ca reprezenta poporul roman si nu persoana sa. Acum se asteapta cineva sa fac la fel ?
  3. Organizare PNL trebuie intarita, disciplinata, adusa ca performanta electorala la nivelul PDL sau PSD. Daca prin acesta se intelege sa facem ca ei atunci avem o mare problema. Nu vreau sa castig alegerile cu bani obtinuti prin trafic de influenta sau voturi cumparandu-le. Nu aceasta este societatea in care vreau eu sa traiesc. Din observatiile mele din ultima campanie PNL aceste practici au fost aproape inexistente. De asemeni nu cred in ele, imi displace conspirationismul pe care il aduc, faptul ca a fi performant in activitati imorale/ilegale este un crietriu de evaluare a performantei.
Am selectat numai 3 idei, dintre cele ce mi-au dat cel mai mult de gandit. Ar mai fi de spus in privinta modalitatii de votare ca este corect ca leaderul sa-si aleaga colaboratorii dar ar fi fost decent sa existe si un sistem de veto la nivel de individ de pe lista  din partea salii. Dintre multele sisteme electorale sigur exista unul care sa satisfaca aceasta impunere...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu