marți, 17 noiembrie 2009

TOP Gear, Renault, Romania

In acest weekend a fost difuzat episodul din Top Gear filmat in Romania. Asteptat cu mare interes, a iscat multe discutii inclusiv in mass-media. Pe scurt incepe cu o declaratie de tipul "am plecat spre Romania unde se asteptam sa ..." [ oamenii ii prigonesc pe tigani, saracie mare]. Scenariul emisiunii presupune strabaterea unui traseu Mamaia - Bucuresti - Transfagarasan. Pe parcurs, punctele de interes sunt Hotel Rex, Casa Poporului, un sat amarat de tigani, Transfagarasanul.

Afirmatia din introducere nu le poate fi reprosata, daca asta este perceptia generala asupra Romaniei trebuie sa o imbratiseze pentru ca spectatorii lor sa se identifice mai usor cu emisiunea. Mai departe trebuie spus ca toata emisiunea a fost filmata pe baza unui scenariu alcatuit precis, nu putem considera nimic din cele prezentate involuntar sau fortuit. Ne prezinta parcarea Hotel Rex plina de masini straine si comenteaza ce bine o duc romanii. Masinile acelea erau aduse special din show-roomurile importatorilor, jumatate dintre ele nu erau inmatriculate iar celelalte aveau numere cunoscut atribuite acestora. Nu este un mare compliment dar sa zicem ca este "de bine".

Apare in parcare un Sandero prilej de comentarii favorabile. Aceeasi masina apare ulterior si pe autostrada, apoi alt exemplar este testat in emisiune cu multe aprecieri pozitive. Concluzia? Product placement la greu, platit de Renault iar, dupa intinderea sa, Renault a fost sponsorul principal.



Mai departe "se ratacesc" si ajung intr-un sat de tigani cu multa saracie si promiscuitate cum gasesti prea multe in Romania dar nu "la autostrada". Imagini pitoresti dar neplacute noua si defavorabile brandului de tara.

Transfagarasanului i se iarta gropile si este catalogat cel mai frumos drum din lume. Cool !

Concluzia tinand cont de cele 60 de milioane de telespectatori: Renault Dacia Sandero = nota 10, in Romania exista locuri gen Mamaia pline de bani, la benzinariile Mol se vinde ceai de canabis iar in Romania intalnesti preponderent tigani saraci printre locuri frumoase datorate unei epoci apuse.

Acesta este scenariul platit si agreeat de Renault Franta. Pentru ca nu sunt multumit de cum s-a aplicat asupra tarii corect este sa spun ca in primul rand Ministerul Turismului ar fi trebuit sa fie cosponsor si sa cheltuie niste bani cu folos. Nu a facut-o, foarte rau, nu este  prima dar sper ultima oara cand se intampla asta. Insa ma intreb daca faptul ca in balanta necesara dintre pozitiv si negativ toate cele pozitive merg spre Renault si cele negative spre Romania nu ar trebui taxat ? Nu este reprobabil ca invitat fiind intr-o colectivitate sa-ti faci reclama desantata prin sublinierea defectelor celor din jurul tau ? Nu mi se pare un gest responsabil, nici prietenesc. Din fericire oricum nu agreez aceasta firma si deci nu sufar nici o dezamagire existentiala ..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu